Tudor Chirilă, furios după ce a văzut scenele de la biserici. „E o meserie mai veche decât creștinismul”

Redacția IMPACT / 17.05.2020, 16:12
Tudor Chirilă, furios după ce a văzut scenele de la biserici. „E o meserie mai veche decât creștinismul”

Tudor Chirilă transmite un mesaj tranșant adresat Guvernului lui Ludovic Orban, dar și către Klaus Iohannis. Actorul în vârstă de 45 de ani face o paralelă prin care vrea să ilustreze faptul că preoții sunt lăsați să oficieze slujbe, însă actorilor din teatru și film nu li se permite încă să se întoarcă la lucru.

„De ce noi nu putem să ne facem profesia, aşa cum preoţii o fac pe a lor?

După scrisoarea adresată de Oana Pellea, către Președintele României, Tudor Chirilă ia atitudine, la rândul său. El a transmis, prin intermediul unui video că este necesar ca situația actorilor să fie reglementată pentru ca aceștia să își poată relua activitatea.

„Sunt actor şi muzician. Actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti şi actor în diverse proiecte pe care le derulez în regim independent (…)

Am respectat restricţiile impuse de starea de urgenţă timp de două luni. M-am adaptat cum am putut şi am încercat să găsesc soluţii de a-mi face meseria fără să pun pe nimeni în pericol şi fără să mă expun (…). După două luni, ca orice om normal care vede un început de relaxare pentru anumite profesii, am început să mă gândesc şi eu la posibilitatea de a-mi exercita un drept fundamental, dreptul la muncă, în condiţii de responsabilitate maximă.

Noi, actorii, lucrăm cu publicul. Sigur, nu contribuim la PIB în măsura în care contribuie alte industrii, ni s-a sugerat asta de către autorităţi, ba mai mult, unii ne consideră inutili deşi aş îndrăzni să spun că teatrul e în tot şi în toate, este cultură, iar Uniunea Europeană are nenumărate politici de sprijinire a culturii şi industriilor creative“, a spus Tudor Chirilă.

Fostul jurat de la „Vocea României” precizează, în mesajul său că actoria este o profesie mult mai veche compartiv cu altele din România, mai veche decât însăși creștinismul. Mai mult, actorul subliniază că manifestările teatrale au reprezentat un fundament din care religia creștină a împrumutat mai multe instrumente pentru a putea transmite adepților învățămintele creștine.

„Teatrul e o meserie mai veche decât foarte multe din profesiile din ziua de azi. E mai veche chiar decât creştinismul. Ba, apropo de creştinism, aş spune că religia creştină a împrumutat multe instrumente din arsenalul teatral. Biserica a trebuit să se impună şi nu a fost de ajuns doar răspândirea mesajului christic fără un pic de ajutor din partea teatrului. (…)

De ce credeţi dumneavoastră că lucrătorii din teatru nu pot avea grijă de publicul lor într-un spaţiu deschis? De ce noi nu putem să ne facem profesia, aşa cum preoţii o fac pe a lor? (…) Oare de ce nu putem folosi vara asta şi în favoarea actorilor, mai ales a celor independenţi? De ce nu elaboraţi împreună cu actorii şi tehnicienii din teatre un set de reguli care să îi poată ajuta să-şi facă meseria?”, a transmis Tudor Chirilă.

Sursa foto: Facebook/Tudor Chirila 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI