Oana Pellea, scrisoare emoționantă pentru Klaus Iohannis. Ce i-a cerut președintelui

Redacția IMPACT 12.05.2020, 20:44
Oana Pellea, scrisoare emoționantă pentru Klaus Iohannis. Ce i-a cerut președintelui

Oana Pellea a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook o scrisoare deschisă către Președintele Klaus Iohannis. Care sunt cele mai arzătoare nevoi pentru care actrița i le transmite Șefului Statului?

„Vă rog să ne susțineți în a salva arta și cultura din România”

Actrița solicită acordarea unei atenții mai mari asupra industriilor culturale din România care trece prin momente dificile, la fel ca multe alte arii de activitate lovite intens de izbucnirea pandemiei de COVID-19. Oana Pellea spune că nu își dorește ca statul român să întrețină financiar artiștii din România, ci doar să găsească soluții pentru ca aceștia să își poată desfășura în continuare activitatea pe scenă.

Vă scriu din postura unui om care activează în domeniul cultural şi înţelege impasul prin care trece nu doar ţara, dar şi cultura din România. Vă scriu din postura unui om care înţelege impasul artiştilor, al oamenilor de cultură şi pentru a vă reaminti că existăm. Ştiu, nu aţi uitat. Ne-aţi arătat cât apreciaţi cultura şi ştiţi sigur că aceasta nu trebuie ignorată, cu atât mai mult într-o perioadă în care poate deveni o sursă de speranţă. (…)

Vă scriu ca să ne susţineţi. Nu ne dorim să ne întreţineţi, dar vă rugăm să găsiţi soluţii de o manieră în care toţi artiştii să poată performa. Să poată performa în folosul oamenilor, dar şi pentru a se putea întreţine, pentru că însăşi existenţa noastră ca artişti e pusă sub semnul întrebării”, a scris artista pe pagina sa de Facebook.

Actrița amintește de emoția pe care arta o stârnește și în care atâția oameni au găsit bucurie, chiar și în aceste vremuri de criză.

„Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni, în această perioadă, s-au hrănit cu cultură sau şi-au luat speranţa din cultură. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au citit cărţi, au privit filme, au ascultat muzică sau teatru radiofonic pentru a diminua efectele acestei pandemii, pentru a găsi bucurie în artă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oamenii au găsit bucurie în artă şi la cât de greu e să găseşti bucurie în orice în vremuri de criză. Ştiţi ca şi noi că actul cultural este un act de educaţie. (…)

Ştiţi la fel de bine ca şi noi, domnule preşedinte, că arta, înainte de toate, înainte de a fi creaţie, este emoţie, este hrană pentru spirit. Arta este emoţie pozitivă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au plâns de bucurie în contact cu arta şi vă adresez rugămintea de a ne susţine în demersul nostru de a aduce lacrimile de bucurie în ochii tuturor oamenilor, într-un moment în care toţi ne obişnuim, din păcate, să plângem de tristeţe sau de deznădejde”, a mai adăugat Oana Pellea, în scrisoare sa adresată Președintelui.