Trupele ruse din Transnistria sunt puse în stare de război. Secretarul general adjunct al NATO: „Faptul că există o astfel de retorică este un lucru periculos”

Ana Anitoiu 27.04.2022, 10:33
Trupele ruse din Transnistria sunt puse în stare de război. Secretarul general adjunct al NATO: „Faptul că există o astfel de retorică este un lucru periculos”

Trupele ruse din Transnistria, a căror retragere a fost cerută de mai multe ori de Republica Moldova, sunt puse în stare de război. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat ce se întâmplă în prezent, de fapt, în regiunea separatistă în care au avut loc explozii.

Secretarul general adjunct al NATO, despre situația din Transnistria

Mircea Geoană a spus că ceea ce se petrece în Transnistria este în mod evident o încercare a rușilor de a înscena un incident astfel încât să aibă un pretext de a acționa în Republica Moldova. Prin urmare, armata lui Vladimir Putin recurge la aceeași tactică pe care a avut-o cu câteva zile înainte de invazia din Ucraina.

„Vedem declarațiile comandanților militari ruși care indică păstrarea intențiilor de a ocupa întreg sudul Ucrainei, inclusiv Odesa și de a avea un culoar terestru și către Transnistria. Ceea ce nu vedem sunt resursele militare pe care Federația Rusă să le aibă la dispoziție pentru îndeplinirea unui astfel de obiectiv.

Deci este foarte posibil ca obiectivul să rămână doar la stadiul de vorbe, dar nu vedem resurse care să arate intrarea într-o fază și mai complicată a acestui război”, a declarat Mircea Geoană, precizând că evenimentele din Transnistria ar putea avea un rol psihologic asupra populațiilor Ucrainei și Republicii Moldova.

Trupele ruse din Transnistria sunt puse in stare de razboi
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Mircea Geoană, despre un posibil atac nuclear din partea Rusiei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus, miercuri, că în cazul în care ar izbucni cel de-Al Treilea Război Mondial, acest conflict ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv. Oficialul rus a precizat că există un pericol real pentru ca acest scenariu să devină realitate.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a spus că în ciuda afirmațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, nu vede un pericol real în privința unui posibil atac nuclear din partea Federației Ruse în contextul conflictului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina.

„Nu vedem un astfel de pericol real. Observăm o anumită perseverență de comunicare strategică din partea Federației Ruse care se joacă cu astfel de retorică, dar observați modul foarte rezervat în care lideri NATO nu răspund acestor provocări”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO a spus că și în această privință are loc mai degrabă un joc psihologic. Din punct de vedere militar, nu s-a observat o astfel de escaladare. Mircea Geoană a precizat că nici liderii din Rusia nu vor să se ajungă într-o situație atât de dramatică. Însă, el a adăugat că existența unei astfel de retorici este periculoasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...