Trucul care te ajută să faci economie uriașă dacă ai centrală termică. Vei reduce enorm consumul

Stan Filon 11.10.2022, 12:19
Trucul care te ajută să faci economie uriașă dacă ai centrală termică. Vei reduce enorm consumul

Trucul care te ajută să faci economie uriașă dacă ai centrală termică. Românii trebuie să cunoască toate tertipurile posibile care să-i ajute să țină în frâu cât de cât facturile, mai ales că iarna stă să vină, iar prețurile la gaz și electricitate au explodat pur și simplu. Românii cu centrală termică trebuie să afle și ei acest truc pentru a avea facturi cât de cât decente, la iarnă.

Trucul care te ajută să faci economie uriașă dacă ai centrală termică

Iarna bate la ușă, iar românii sunt îngroziți cu gândul la facturile pe care le vor primi în poștă. Fie că vorbim de facturile la gaz sau la energia electrică, teama este aceeași, deoarece prețurile au explodat la ambele. Foarte mulți români au ales să renunțe la sistemul centralizat de încălzire și au trecut la centrală termică de apartament.

Centrala termică este foarte eficientă și asigură atât încălzire, cât și apă caldă pentru toată locuința, însă costul este unul destul de ridicat. În condițiile creșterii prețurilor la întreținere, cu toții caută tot felul de trucuri pentru a ține în frâu consumul. 

Trucul care te ajuta sa faci economie uriasa daca ai centrala termica
Trucul care te ajuta sa faci economie uriasa daca ai centrala termica

Cum ținem în frâu factura la gaz

O metodă foarte bună pentru a avea un consum cât mai mic de gaz, la iarnă, este să știm cum să setăm centrala termică. Fie că este pe gaz sau pe curent electric, centrala consumă foarte mult atunci când încălzește apa menajeră necesară încălzirii sau pentru duș.

Cei mai mulți dintre românii cu centrală termică reglează apa de la robinet la peste 70 de grade Celsius, ceea ce duce la facturi foarte mari. Experții spun că acest lucru nu este necesar, deoarece nimeni nu poate face duș la o temperatură de 70 de grade Celsius, așa că apa caldă va fi combinată cu apă rece, pentru a ne putea îmbăia în siguranță.

Contează fiecare grad în plus

Așadar, reglarea apei pentru robinet la temperaturi ridicate reprezintă, de fapt, o risipă de bani. Ce ar trebui să facem? Ei bine, apa de la robinet ar trebui reglată la temperaturi scăzute. În prezent, nu există o valoare unanim acceptată în ceea ce privește temperatura ideală a apei pentru duș/baie. Cu toate acestea, majoritatea medicilor dermatologi recomandă o temperatură medie de 37-38,3°C, dar nu mai mult de 41°C. Specialiștii spun că scăderea temperaturii apei pentru duș va duce la economii de 30-40% la factura de gaze naturale.

O altă sursă importantă în consumul de gaz o reprezintă temperatură ambientală setată la centrala termică. Care este temperatura ideală? Este greu de știu, deoarece depinde de vârsta pe care o avem, de familie, dacă avem copii mici, depinde de spațiul încălzit, de dimensiunea caloriferelor, de izolația aleasă pentru locuință, etc. Pe lângă toate acestea, experții spun că reducerea temperaturii în încîpere cu un grad Celsius ne aduce o reducere a facturii cu 5%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...