Trucul care te ajută să economiseşti enorm la factura de gaze iarna. Vei plăti mai puţin în fiecare lună

Ioana Bucur 06.12.2021, 09:43
Trucul care te ajută să economiseşti enorm la factura de gaze iarna. Vei plăti mai puţin în fiecare lună

În contextul valului de scumpiri ce ne-a lovit deja, tot mai mulți români caută metode de a-și „eficientiza” viața, fără să fie nevoie să se ajungă la compromisuri uriașe. Din fericire, soluții există și sunt la îndemâna oricui. Vom vorbi, printre altele, despre trucul care te ajută să economiseşti enorm la factura de gaze iarna. Diferențele se vor vedea clar de la lună la lună.

Ce trebuie să facem să reducem consumul de energie electrică și gaze în locuință

Scumpiri, scumpiri și iar scumpiri. Autoritățile anunță majorări uriașe în perioada ce urmează. De la electricitate la mâncare și combustibil, viața în România este pe cale să devină mult mai costisitoare. În condițiile în care veniturile oamenilor stagnează sau, în cele mai afectate domenii de pandemia Covid-19, poate chiar scad, tot mai mulți ajung să se gândească de două ori înainte de a aprinde lumina în casă sau de a seta termostatul la o temperatură mai ridicată.

Este posibil să reduceți facturile la gaz și electricitate în lunile reci de iarnă? Ei bine, nu numai că este posibil, dar este și ușor și necesită doar aplicarea unor mici corecții în utilizarea aparatelor electrice și a sistemelor de încălzire.

În primul rând, trebuie să facem o verificare temeinică a ușilor și ferestrelor din casă pentru a ne asigura că nu există pierderi de căldură. Locuințele care nu sunt sigilate corespunzător consumă cu până la 15% mai mult decât este necesar.

Dezghețați în mod regulat frigiderul (gheața care se formează crește consumul de energie electrică cu aproape 20%) și asigurați-vă că ușa frigiderului se închide ermetic (puteți verifica punând o foaie de hârtie la închiderea ușii. Dacă aceasta cade, închiderea este nu etanș).

Trucul care te ajută să economiseşti enorm la factura de gaze iarna

Trucul ce ne ajută să reducem consumul de gaze

Verificați sistemul de încălzire cel puțin o dată pe an pentru a asigura o funcționare eficientă. Dacă echipamentul este unul vechi, înlocuirea sau mentenanța corectă a acestuia poate economisi aproape 50% din consumul de gaz. Este recomandat să setați termostatul la aproximativ 20 de grade Celsius și să vă îmbrăcați mai gros în interiorul casei. Fiecare grad de mai mult presupune cu 7% mai mult consum.

Nu lăsați dispozitivele electrice cum ar fi televizoarele, echipamentele audio, video sau computerele pornite atunci când nimeni nu le folosește sau într-o poziție de „așteptare” sau de odihnă. Acest consum pasiv de energie este considerat energie reziduală deoarece dispozitivul rămâne conectat la circuitul de alimentare electrică și continuă să consume chiar dacă nu își îndeplinește funcția principală.

Optați pentru becuri cu consum redus de energie și profitați la maximum de lumina naturală. Nu lăsați întrerupătoarele deschise dacă nu este necesar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...