Cum se vor acorda, de fapt, compensaţiile la facturile de electricitate şi gaz. Ce consum trebuie să ai. Mulţi români omit acest detaliu

Cristian Cojocaru 02.10.2021, 12:53
Cum se vor acorda, de fapt, compensaţiile la facturile de electricitate şi gaz. Ce consum trebuie să ai. Mulţi români omit acest detaliu

În această iarnă, statul român va acorda cetățenilor compensațiile la facturile de gaz și electricitate. Află ce trebuie să faci pentru a obține acest ajutor

Cum poți obține compensațiile la facturile de electricitate și gaz

În cadrul acestui mecanism, atât facturile la gaz cât și cele la energie electrică din această iarnă vor fi compensate de către stat, însă numai în cazul în care consumul va fi sub limita unui anumit prag. În momentul în care acest prag este depășit, atunci consumatorii vor plăti prețul întreg al utilităților.

În acest sens, statul urmează să acopere suma de 21 de bani/kWh de energie electrică pentru consumul din perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Totodată, statul va fi și cel care va acoperi 25% din factura la gaz natural în cazul consumului efectuat în aceeași perioadă. Această reducere urmează a fi observată de către toți consumatorii casnici, ea urmând a apărea pe factură, fără ca românii să fie nevoiți să facă ceva în acest sens.

Aceste compensații se vor acorda pentru consumul sub un anumit prag și urmează a fi acordate pe toată perioada sezonului rece și nu lunar. Așadar, în cazul energiei electrice, consumul însumat pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie, va trebui să fie de maximum 1.000 kWh pentru a putea primi compensarea de 21 bani/kWh.

La un calcul simplu rezultă o medie de 200 kWh pe lună, astfel că vei ști în ce prag să te încadrezi. Astfel, pentru a putea beneficia de compensare, va trebui să fii  atent la consumul tău până la data de 31 martie, pentru a putea rămâne sub pragul de 1.000 kWh pentru toată perioada anterior menționată.

facturile electricitate
Daca te incadrezi in anumite praguri, poti beneficia de compensatiile la facturi

Pragul de consum în cazul gazelor naturale

În cazul în care această limită de 1.000 kWh au fost epuizați deja mai devreme, tot ceea ce va fi consumat ulterior urmează a fi tarifat la prețul întreg. Aceeași situație este întâlnită și la facturile de gaz. Statul urmează să compenseze 25% din factura de la gaz pentru toată perioada iernii numai în cazul în care te vei încadra în limita a 960 de metri cubi.

Chiar dacă nu va trebui să mergi la vreun ghișeu sau să depui vreo cerere, va trebui însă să stai cu ochii pe contoarele de gaz și curent electric pentru această perioadă de cinci luni, pentru că altfel, tot ce vei consuma după aceste limite, vei plăti la preț întreg. Având în vedere scumpirile din ultima perioadă, mai ales la gaz, această compensare de un sfert din factură ar putea reprezenta un ajutor real.

Un lucru important de menționat constă în faptul că va trebui să fii atent la facturile de la gaz pentru că acesta este tarifat ca energie, astfel că unitatea de măsură este exprimată în kWh consumați și nu în volum-metri cubi. Astfel, ceea ce trebuie să faci este să te uiți periodic la contor pentru că acolo vei putea observa consumul în metri cubi, știind de fiecare dată cât ai consumat pentru a putea beneficia de ajutorul din partea statului.