Trucul care face cafeaua cu adevărat savuroasă. Ingredientul pe care trebuie să îl pui în băutură

Andra Daoud 27.01.2022, 09:45
Trucul care face cafeaua cu adevărat savuroasă. Ingredientul pe care trebuie să îl pui în băutură

Cafeaua este băutura care face diminețile mai agreabile pentru multă lume. Neagră, îndulcită, cu lapte sau fără, cu diverse siropuri aromate, fierbinte sau, dimpotrivă, rece – fiecare persoană are un mod preferat de a savura cafeaua. Puțini știu însă că există un ingredient care o face mai savuroasă și neutralizează gustul amar. Dacă îl adăugați în băutură, nu va mai fi nevoie de zahăr.

Trucul care face cafeaua cu adevărat savuroasă

Gustul amar al cafelei este dat de gradul de prăjire a boabelor: cu cât acestea sunt mai prăjite, cu atât cafeaua va avea un gust amar mai intens. Pentru a scăpa de acesta, majoritatea oamenilor obișnuiesc să pună zahăr în cafea. Acest obicei nu este neapărat greșit, doar că există un alt ingredient care poate tăia gustul amar, fără să adauge calorii în plus. Este vorba despre sare, cea pe care o folosim în toate preparatele culinare și care poate avea un rol esențial și în cafea.

Probabil ați auzit despre cafeaua sărată ca remediu împotriva mahmurelii, însă ea poate fi consumată în fiecare zi, iar beneficiile sunt recunoscute. Ideea de a adăuga un praf de sare în cafea a fost promovată pentru prima dată de Alton Brown, un celebru autor de cărți de bucate și expert în alimentație.

În 2009, el sugera în emisiunea sa că se poate adăuga un vârf de cuțit de sare în cafea, pentru a neutraliza gustul amar. Explicația este cât se poate de simplă: sodiul prezent în sare neutralizează amărăciunea. Acest lucru se întâmplă deoarece papilele gustative vor reacționa la gustul sărat și nu îl vor mai simți pe cel amar. Diferența dintre zahăr și sare este că zahărul maschează puțin gustul amar, în timp ce sarea îl neutralizează complet.

Trucul care face cafeaua cu adevărat savuroasă. Ingredientul pe care trebuie să îl pui în băutură
Sarea neutralizează gustul amar al cafelei

La fiecare două linguri de cafea, o jumătate de linguriță de sare

Alton Brown sugerează ca, pentru fiecare ceașcă de apă pe care o folosiți la prepararea cafelei, să amestecați două linguri de cafea măcinată cu o jumătate de linguriță de sare.

Sarea nu numai că anulează gustul amar, dar și netezește gustul de stătut al apei care stă în rezervor. Și apropo, cercetările au dovedit că sarea este de fapt mai bună la neutralizarea amărăciunii decât zahărul”, a explicat Brown.

Cu alte cuvinte, pentru a scăpa de gustul stătut al apei din cafetieră sau din rezervorul espressorului, adăugați puțină sare în acea apă. Astfel nu va fi nevoie să o schimbați în fiecare zi și să adăugați altă apă proaspătă. Obiceiul de a adăuga sare în cafea este cunoscut în mai multe țări din lume: Ungaria, țările scandinave, Siberia, Turcia fiind doar o parte dintre ele.

Urmăriți Impact.ro și pe