Trotuarele din Capitală arată ca după război. Oamenii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile uriașe

Cătălina Burghelea 09.02.2022, 09:14
Trotuarele din Capitală arată ca după război. Oamenii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile uriașe

Gropile din asfalt sunt coșmarul oricărui șofer, ele fiind și principala cauză pentru care mașinile se strică mai repede. Condițiile meteo din România afectează calitatea drumurilor, la fel și nepăsarea și incompetența autorităților. Acest cumul de factori face ca, de multe ori, experiența la volan să fie foarte neplăcută. Nici trotuarele pentru pietoni nu arată ca pentru o capitală europeană.

Trotuarele din București sunt pline de gropi și denivelări

Aleile din București arată ca după bombardamente. Abia dacă mai găsești un trotuar fără cratere sau denivelări. Centrul vechi al orașului este plin de gropi, iar martorii declară că nu au mai văzut picior de drumar de mai bine de un an. Iar pietonii şi bicicliştii fac slalom printre ele, ca să nu-şi rupă gâtul sau picioarele.

Pericol public pentru pietoni

Cândva trotuare de capitală europeană, aleile din cel mai mare oraș al României au ajuns acum un pericol public! Mulți bucureșteni se plâng că sunt nevoiți să meargă pe stradă, pe lângă mașini, pentru că drumul este mai lin și fără așa de multe gropi sau denivelări.

„Sunt foarte multe gropi, foarte multe denivelări. Încerc sa ma concentrez pe drum astfel încât să nu cad în vreo groapă. Obişnuiesc să merg cu trotineta şi observ că ajung să merg mai mult pe stradă decât pe trotuar, chiar dacă e mai periculos dar e drumul mai lin. Altfel, cei care merg pe bicicletă, trotinetă sau role trebuie să se strecoare printre craterele din asfalt”, a declarat un martor, pentru Observator.

Oamenii investesc bani grei în bicicletele distruse de craterele din Capitală

Nici bicicliștii nu sunt scutiți de problema gropilor din București. Deși au piste speciale, aceștia nu pot circula întotdeauna pe acolo, deoarece sunt ocupate de pietoni. Așa că trebuie să o ia pe trotuarele pline cu gropi.

„Praf mi-am făcut bicicleta. Tot timpul am probleme cu gropile. N-ai cum, câte să eviţi! Am făcut pană de foarte multe ori şi mi se strâmbă roţile si asta mă costă bani tot timpul”, a declarat un bărbat.

Bucureștenii se rănesc grav

Unii se aleg cu răni grave, din cauza acestor cratere.

„M-am împiedicat şi m-am lovit cât se poate de tare de o maşină, de portiera unei masini care stătea pe trotuar. Trotuarele sunt de groază. Se vede, că mă împiedic din doi în doi metri”, a precizat un martor.

Ce spune PMB

Aleile din Centrul Istoric al Capitalei sunt un real pericol pentru pietoni, deoarece sunt pline de gropi și denivelări. Primăria Municipiului București dezvăluie că lucrările de aici sunt în garanţie până în 2027, Mai mult, reprezentații PMB susțin că au transmis firmelor să se ocupe de reparaţii.

Dezastrul de pe străzile orașului este completat de gropile apărute de pe urma şantierelor, acoperite cu bucăţi de lemn.

„Şi îngust şi după ce că e îngust îl mai lasă şi aşa… Parcă văd că o să-l lase câteva saptamani bune. Cu d-astea de lemn ca să treci peste alte gropi. Asta e”, se plânge un bărbat.

Gropile din asfalt pot duce la accidente rutiere

O secundă de neatenție și o groapă în asfalt pot provoca și accidente rutiere.

„Pentru pietoni este destul de complicat pentru că atenția la picioare în jos îi face să nu mai fie atenți la trafic”, a spus Emil Gâtej, specialist siguranţă rutieră.

Primăria București a explicat că toate aleile vor fi reparate abia după ce se va aproba proiectul de buget. Ce înseamnă asta? Vor mai trece luni bune până când lumea va putea circula normal pe trotuarele din oraş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...