Coreea de Nord a lansat noi rachete balistice în Marea Japoniei. ”Răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului

Mihnea Tălău 06.10.2022, 08:17
Coreea de Nord a lansat noi rachete balistice în Marea Japoniei. ”Răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, au anunțat miercuri seară armatele Coreei de Sud și Japoniei. Racheta balistică neidentificată a fost lansată în Marea Japoniei, a confirmat  șeful Statului Major al Coreei de Sud. Și joi, au fost lansate alte două noi rachete balistice.

Racheta a parcurs 3.800 de kilometri

Ultimul test de rachetă vine în timp ce membrii Consiliului de Securitate al ONU au convocat o reuniune pentru a discuta despre testul efectuat de Coreea de Nord pe 3 octombrie cu o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune deasupra nordului Japoniei. ONU interzice Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare, scrie NBC News.

Racheta a parcurs 3.800 de kilometri, o distanță care plasează teritoriul american Guam pe traiectoria sa, înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific.

Testul provocator a provocat apeluri nocturne ale consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, către omologii săi japonezi și sud-coreeni. Președintele Joe Biden a condamnat marți testul cu rachete într-o convorbire telefonică cu premierul japonez Fumio Kishida. Biden a discutat, de asemenea, despre modalitățile de „limitare a capacității Coreei de Nord de a-și susține programele ilegale de rachete balistice și de arme de distrugere în masă”, potrivit unei redactări a convorbirii de la Casa Albă.

A ajuns rău. Rusia cumpără milioane de rachete și proiectile de artilerie din Coreea de Nord

În ultimele zece zile au fost cinci lansări separate de opt rachete balistice

Testul, primul din ultimii cinci ani care a zburat deasupra Japoniei, a primit drept răspuns o salvă de rachete americane și sud-coreene. Pentagonul a precizat că cele patru rachete au fost lansate în apele din largul coastei de est a peninsulei coreene.

În ultimele 10 zile, Phenianul a efectuat cinci lansări separate de opt rachete balistice.

„Dintre aceste lansări, cea mai recentă a fost deosebit de semnificativă. A survolat Japonia și a avut impact în Oceanul Pacific pentru prima dată din 2017. Presupun că ne putem imagina cu toții cât de terifiant trebuie să fie să vezi o rachetă zburând deasupra noastră”, a declarat Ishikane Kimihiro, ambasadorul japonez la Națiunile Unite, în fața Consiliului de Securitate.

Joi,au fost lansate alte două noi rachete balistice, Coreea de Nord numind testele de arme „doar o răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului şi a exerciţiilor lor militare din regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...