Trei surse radioactive găsite după incendiul de la fosta fabrică de țigări aflată la periferia orașului Timișoara. Cum era folosit Stronțiu-90 în producția de țigări

Ana Anitoiu 18.04.2022, 17:11
Trei surse radioactive găsite după incendiul de la fosta fabrică de țigări aflată la periferia orașului Timișoara. Cum era folosit Stronțiu-90 în producția de țigări

Trei surse radioactive au fost găsite după incendiul ce a avut loc la săptămâna trecută la fosta fabrică de țigări din comuna Săcălaz, limitrofă orașului Timişoara. Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a făcut anunțul, luni. Oficialul a spus că nivelul de radiații a rămas neschimbat și a explicat pentru ce era folosit Stronțiu-90 în producție.

Nivelul de radiații din atmosferă nu a crescut

Potrivit prefectului de Timiș, cele trei surse radioactive de Stronţiu-90 erau folosite pentru măsurarea densităţii ţigărilor. Mihai Ritivoiu a precizat că nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţii în atmosferă.

„La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii Centrului Naţional pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), iar blocul emiţător cu cele trei surse radioactive de Stronţiu-90 a fost ridicat şi izolat.

Abia acum, după soluţionarea incidentului cu sursele radioactive, pot demara restul investigaţiilor, aşa că de marţi vor începe cercetările Poliţiei şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecţie la incendiu. Important este că nu avem creşteri ale nivelului de radiaţii”, a anunţat prefectul Mihai Ritivoiu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Trei surse radioactive gasite dupa incendiul de la fosta fabrica de tigari din Timisoara
Surse radioactive, gasite dupa incendiul de la fosta fabrica de tigari din Timisoara

Ce s-a mai descoperit în urma incendiului

De asemenea, în urma incendiului în timpul căruiau s-au înregistrat puternice degajări de fum, prefectul Mihai Ritivoiu a declarat, vineri, că fosta fabrică de țigări nu avea autorizație de securitate la incendiu și că erau începute lucrări neautorizate de compartimentare a clădirii.

După ce a izbucnit acest incendiu de proporții, la fosta fabrică de țigări din comuna Săcălaz, au fost mobilizaţi aproape 80 de pompieri care au intervenit cu zeci de autospeciale de stingere, autoscări, un echipaj CBRN, o ambulanţă SMURD, autospeciale de stingere de la ISU Arad, precum şi servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Oamenii care se aflau aproape de perimetrul în care s-a manifestat incendiul au primit un mesaj RO-ALERT prin care au fost atenționați să ocolească zona, respectiv să ia măsuri de autoprotecție, să închidă ușile și ferestrele, să acopere gurile de aerisire și să oprească funcționarea instalațiilor de ventilație sau climatizare.

Evenimentul a avut la aproximativ o lună după ce un alt incendiu a avut loc în Timișoara, la data de 13 martie. Atunci, flăcările au izbucnit la mansarda unui bloc aflat chiar în oraș, iar zeci de oameni au fost evacuați din locuințele lor, până când pompierii au reușit să stingă focul și să se asigure că nu mai există niciun pericol pentru locatari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...