30 de kilograme de aur, dispărute din Sarmizegetusa Regia. De curând au ieșit la iveală detalii necunoscute după ce s-a finalizat procesul în care statul român a cerut despăgubiri de peste 5,2 milioane de dolari unor căutători de comori, care au traficat pe piaţa neagră un tezaur extrem de mare și valoros furat din Sarmizegetusa Regia.
În acest sens, Curtea de Apel Alba Iulia a publicat motivarea sentinţei prin care, la data de 14 aprilie, Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, fiind cei doi căutători de comori condamnaţi pentru furtul şi traficarea unui tezaur de 3.600 de monede antice de aur, ce proveneau din Sarmizegetusa Regia, sunt obligaţi să achite despăgubiri statului român ce valorează mai mult de cinci milioane de dolari.
Bărbații ar fi găsit comoara de peste 30 de kilograme de aur în anul 1998, după ce ani de zile echipele de braconieri au făcut căutări în fostele aşezări dacice. Faptul că au arătat o parte din comoară unui pădurar, cu care s-au întâlnit lângă de Sarmizegetusa Regia, în ziua în care au făcut descoperirea a fost lucru care i-a dat de gol.
Astfel că în decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat pe Darius Baci la patru ani şi patru luni de închisoare, iar pe Mircea Mihăilă la patru ani de închisoare, pentru traficarea tezaurelor de aur dacic. Iar din anul 2017, Ministerul Culturii și-a îndreptat atenția împotriva celor doi printr-un proces civil, unde s-au cerut despăgubiri de peste cinci milioane de dolari, pentru cele 3.600 de monede de aur traficate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Se poate conchide că valoarea monedelor constituind Tezaurul de la Muncel, emise prin sec. II – I î. Chr., în atelierele de la Istros, Tomis, Kalatis şi Byzantion sustrase din situl arheologic UNESCO, Sarmizegetusa Regia, dispersate pe piaţa de antichităţi şi valorificate prin case de licitaţii de prestigiu din Europa şi America, este inestimabilă, fiind de apreciat că determinarea valorică a acestora s-a făcut la o sumă modică, de numai 1.460 USD pe piesă (…).
Aşadar, deşi prejudiciul creat patrimoniului naţional – categoria juridică Tezaur, determinat valoric, după următorul calcul: 3.572 monede x 1.460 USD/bucată, la suma de 5.215.120 USD, reprezentând contravaloarea unui număr de 3.572 stateri de aur pseudo-Lysimacos, în realitate, acest prejudiciu este mult mai mare, interesul amatorilor sau pasionaţilor de antichităţi putând devansa orice închipuire, în considerarea caracterului rarisim al pieselor, a vechimii lor şi, nu în ultimul rând, al originii lor inedite: tărâmul fabulos al Daciei mitice, au spus reprezentanţii Ministerului Culturii.
Cu toate acestea, Darius Baci a decis să respingă pretenţiile Ministerului Culturii, așa că a invocat faptul că nu se poate stabili cu certitudine existenţa prejudiciului, astfel că acesta nu poate fi evaluat în prezent.