Traian Băsescu, vizat de un dosar privind infracțiuni de fals în declarații. Fostul președinte: Imediat ce sunt chemat, mă voi duce

Ana Anitoiu 04.04.2022, 14:04

Traian Băsescu este vizat de un dosar referitor la infracțiuni de fals în declarații, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o decizie definitivă conform căreia el a fost colaborator al Securității. Fostul președinte al României a declarat, luni, că imediat ce va fi chemat la audieri la Parchetul General, va merge.

Ce noi acuzații i se aduc lui Traian Băsescu

Mai exact, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații de care s-ar fi făcut vinovat Traian Băsescu. Motivul este acela că fostul șef de stat a declarat că nu a colaborat cu Securitatea, iar ÎCCJ a stabilit contrariul.

Grupul de Investigații Politice a sesizat Parchetul, pe 13 iulie 2020, că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în anii 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale. La fel și în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European. Conform Grupului, toate aceste declarații s-au dovedit false prin decizia ÎCCJ.

Traian Basescu, vizat de un dosar privind infractiuni de fals in declaratii
Traian Basescu. Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

„Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov (numele de cod, n.r.) a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea.

Parchetul General ar trebui să constate că Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca poliție politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european.”, a transmis Grupul de Investigații Politice, pe Facebook.

Traian Băsescu, despre noul dosar

Despre acest dosar de la Parchetul General, Traian Băsescu a declarat, luni dimineață, la câteva zile după ce s-a externat, că nu se va prevala de imunitatea parlamentară. Fostul președinte al României a spus că imediat ce va fi chemat, va merge la audieri, „categoric”.

Imediat după ce ÎCCJ a pronunțat decizia definitivă conform căreia el a fost colaborator al Securității, Traian Băsescu a declarat că nu va comenta hotărârea. Însă, fostul șef de stat a menționat că va face demersurile necesare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Conform modificărilor ce au fost aduse în anul 2021 la legea referitoare la acordarea unor drepturi persoanelor care au ocupat funcția de președinte al României, în situația în care există o decizie definitivă referitoare la colaborarea sa cu fosta Securitate, acesta pierde mai multe drepturi.

Fostul președinte al României nu mai poate folosi gratuit locuința de protocol ce i-a fost pusă la dispoziție. Traian Băsescu și familia lui trebuie să o elibereze în termen de 60 de zile de la pronunțarea deciziei. În plus, fostul șef de stat nu mai beneficiază de pază și protecție sau de folosirea gratuită a unui autoturism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...