Traian Băsescu trebuie să elibereze miercuri vila de protocol. RA-APPS anunță că „va formula acțiune în evacuare la instanța competentă”

Beatrice Dumitru 31.05.2022, 16:47
Traian Băsescu trebuie să elibereze miercuri vila de protocol. RA-APPS anunță că „va formula acțiune în evacuare la instanța competentă”

Traian Băsescuu, fostul preşedinte al României din perioada 2004-2014, a rămas fără drepturile de conducător de stat după decizia instanței de colaborare cu Securitatea, inclusiv fără vila de protocol în care locuiește. Acum, Traian Băsescu este obligat să părăsească casa, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru va fi formulată o acțiune în evacuare.

Traian Băsescu, obligat să părăsească vila de protocol

Traian Băsescu a pierdut dreptul de a folosi locuinţa de protocol în care locuiește și i-a fost retrasă paza după ce s-a dovedit că a fost colaborator al securității. El este obligat să elibereze imobilul, iar după sentința instanței din luna martie anunța că se va muta într-un apartament. Dar, deocandată nu s-a întâmplat acest lucru.

Termenul de eliberare a vilei de protocol expiră în cinci zile de la data luării la cunoștință de către acesta, respectiv în data de 1.06.2022. Astfel, R.A.-A.P.P.S. a tramsmis că expiră termenul la care fostul preşedinte Traian Băsescu trebuie să elibereze casa de protocol din strada Gogol.

Instanța a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.

„În situația în care imobilul nu va fi eliberat și predat, după expirarea termenului sus menționat, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.) va formula acțiune în evacuare la instanța competentă, conform dispozitiilor legale. Subliniem faptul că R.A.-A.P.P.S. efectuează toate demersurile prevăzute de lege în vederea obținerii titlului executoriu pentru eliberarea de către fostul Președinte al României, Dl. Traian Băsescu, a reședintei oficiale, asigurându-se totodată că sunt respectate toate dispozițiile legale în materie, precum și drepturile fundamentale și constituționale, respectiv dreptul la viața intima, familială și privată, drepturi garantate de Constituție oricărui cetățean al României”, a transmis R.A.-A.P.P.S, potrivit Mediafax.

Ce informații furniza Traian Băsescu

CNSAS a susținut că Traian Băsescu a dat note informative, sub numele conspirativ „Petrov” care ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Fostul președinte a precizat în timpul procesului că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

CNSAS a susținut că pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Deși instanța a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, fostul președinte a reacționat spunând că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...