Traian Băsescu și-ar fi turnat colegii la Securitate: care e legătura dintre sursa „Petrov” și fostul președinte

Redacția IMPACT 06.06.2019, 16:12
Traian Băsescu și-ar fi turnat colegii la Securitate: care e legătura dintre sursa „Petrov” și fostul președinte

Există din nou suspiciuni referitoare la faptul că fostul președinte Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității. Există un dosar în analiză la CNSAS, dar și mărturii ale unor foști colegi care susțin că fostul lider de stat i-a turnat la Securitate.

CNSAS – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care judecătorilor li se cere să afirme dacă Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securității.

În această acțiune se menționează că Traian Băsescu și-a turnat colegii de la Institutul de Marină și menținut legătura cu Securitatea în calitate de persoană de sprijin, potrivit Mediafax.

CNSAS ar fi adus și dovezi: mai multe documente de la SRI și Ministerul Apărării, care ar proba faptul că fostul președinte a colaborat cu Securitatea, până aproape de 1989, anul în care regimul comunist a fost îndepărtat de la putere.

Ce susține CNSAS

Documentele CNSAS, care sunt secrete, ar data din anul 1972, când Traian Băsescu începea cursurile la Institutul de Marină. Era anul în care fostul președinte începea deja să fie folosit în calitate de sursă.

I s-ar fi atribuit chiar și un nume conspirativ, sub care trimitea informațiile cerute. Traian Băsescu ar fi folosit numele de „Petrov”. În 1973,
Institutul de Marină Civilă Constanța este unificat cu Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină. Și din postura de cursant al acestei noi instituții, fostul lider de stat ar fi continuat să colaboreze cu Securitatea.

În 1979, Băsescu se înscrie în Partidul Comunist Român, iar dosarul său este distrus ,,ca urmare a dobândirii de către titular a calității de membru”.

Fostul președinte pleacă apoi din țară, dar revine în 1988, când reia legăturile cu Securitatea. CNSAS susține că Traian Băsescu este același cu persoana „Petrov”, care dădea note informative.

,,Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl. (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare (…) se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei (…) documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calității de colaborator a acestuia’’, spune CNSAS în documentele înaintate către instanță.

Documente CNSAS

„Cu ce a făcut Băsescu, eu eram mazilit”

Unul dintre studenții care, în anii 70, ar fi fost turnat la Securitate este Ion Bârgău și, potrivit jurnaliștilor de la Dela0.ro, el a fost coleg de facultate cu Traian Băsescu.

El povestește pentru sursa citată că nu a vorbit niciodată cu fostul președinte și în niciun caz nu au fost prieteni.

“Cu ce a făcut Băsescu, putea să-l de afară din Armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul?”

Ion Bârgău

Studentul de la Institutul de Marină din Constanța, care mai târziu avea să devină președintele României, și-ar fi turnat mai mulți colegi la Securitate. Notele informative ar fi fost trimise la un anume locotenent-colone Gheorghe Tudor, ofițer de informații detașat la Institutul de Marină.

Cum se apără Traian Băsescu

Confruntat cu acuzațiile, fostul președinte susține că totul este un joc politic. În opinia sa, legăturile cu fosta Securitate au fost verificate atunci când și-a anunțat candidatura la europarlamentare.

Ulterior, CNSAS a revenit asupra documentelor, doar că acestea nici măcar nu ar fi fost trimise la Curtea de Apel București, după cum susține Traian Băsescu.

”Colegiul CNSAS a intrat în politică! În timpul campaniei electorale, CNSAS a lansat acuzaţiile de colaborare cu securitatea la adresa mea şi a anunţat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios administrativ şi fiscal. Astăzi, când la Parlamentul European se negociază distribuirea funcţiilor de influenţă politică, televiziunile şi presa scrisă sunt invadate cu documente care să aducă în prim plan dezbaterea pe tema colaborării mele cu securitatea”

Traian Băsescu

Traian Băsescu subliniază că e pentru prima dată de la înfiinţarea CNSAS când instituţia se angajază în bătălia politică încercând să stimuleze o campanile de presă şi judecarea procesului la televizor şi nu în instanţă.

Urmăriți Impact.ro și pe