Tragedie în lumea artistică! A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului Toate Pânzele Sus. Anunț răvășitor

Diana Radu 24.04.2020, 15:10
Tragedie în lumea artistică! A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului Toate Pânzele Sus. Anunț răvășitor

Mircea Mureșan, cel mai în vârstă regizor s-a stins din viață vineri, la vârsta de 91 de ani. Regizorul a rămas cu siguranță în memoria multor generații de adolescenți datorită filmului regizat de el „Toate pânzele sus”, care a fost un real succes.

Mircea Mureșan, regizorul serialului Toate Pânzele Sus, a murit

Anunțul trecereii în neființă a fost făcut de către Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România. Mircea Mureșan a intrat pe lista scurtă a cineaștilor români premiați la Cannes datorită ecranizării romanului „Răscoala”, al lui Liviu Rebreanu.

„S-a stins din viață un mare regizor, Mircea Mureșan. Un fondator al filmului românesc. Un om care a dăruit filme de excepție. Un om care s-a dăruit cinematografului și breslei cineaștilor! În aceste momente, Uniunea Cineaștilor din România deplânge dispariția marelui creator!”, a anunțat laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România.

regizor, mircea muresan, deces
Mircea Mureșan, regizorul serialului Toate Pânzele Sus, a murit

Marele regizor a regizat de-a lungul cariei sale 21 de filme, dintre care nouă după scenarii proprii sau scrise în colaborare. În afară de trei dintre filmele regizate de Mircea Mureșan toate celelalte au adunat un milion de spectatori în cinematografie. Maestrul a reuși această performanță și după anul 1990 cu filmele „Miss Litoral” și „A doua cădere a Constantinopolului”, care au adunat 1.387.903, respectiv 1.319.161 de bilete vândute. De asemenea, acesta a regizat și seriale de televiziune, precum „Toate pânzele sus” sau „Lumini și umbre”.

Regizorul Mircea Mureșan s-a născut la 11 noembrie 1928, la Sibiu. El este unul dintre cineaştii de marcă ai filmului românesc lansaţi în ’60 şi singurul din generaţia sa care, încă de la primii paşi în cinematografie a capătat o notorietate internaţională prin premiul „Première Oeuvre” obţinut la Cannes în 1966.

Mircea Mureșan a absolvit în anul 1955 secţia de regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar șase ani mai târziu a debutat cu primul film, intitulat „Toamna se numără…”, care a fost interpretat de Vasilica Tastaman şi Dumitru Furdui.