Tradițiile care se respectă cu strictețe în Săptămâna Neagră. Când se sărbătorește Paştele Blajinilor, sărbătoarea cu origini păgâne

Elena Avramescu 05.05.2021, 12:27
Tradițiile care se respectă cu strictețe în Săptămâna Neagră. Când se sărbătorește Paştele Blajinilor, sărbătoarea cu origini păgâne

Tradițiile care se respectă cu strictețe în Săptămâna Neagră. Imediat după Săptămâna Luminată urmează Săptămâna Neagră, iar în prima zi se sărbătorește Paştele Blajinilor, care cunoscut şi sub numele de Lunea Morţilor sau Paştele Rohmanilor.

Tradițiile care se respectă cu strictețe în Săptămâna Neagră

Precum și în Săptămâna Patimilor şi în Săptămâna Luminată, cea de după Paşte, fiecare zi este sărbătorită, cu tradiţii şi obiceiuri legate de tot ce se luminează, înfloreşte şi înnoieşte. După aceea urmează Săptămâna Neagră, găsind aici numeroase superstiţii ivite din vremuri demult apuse, însă unele dintre ele sunt păstrate și respectate și în ziua de azi, în timp ce altele au rămas doar mituri, cu scopul de a fi povestite.

Astfel că, în săptămâna de după Paşte, în urmă cu ceva vreme se spunea că nu trebuie să se muncească la câmp ori prin gospodării, iar cei care nu respectau acest lucru puteau să orbească. În plus, se permitea doar punerea păsărilor de curte la clocit, crezându-se că aşa vor ieşi cu bine şi sănătoşi puii. Se pare că Lunea Paştelui era numită și Ziua Vălăritului sau Ziua Udatului, unde flăcăii udau cu apă pe fetele mari, iar băieţandrii pe fetiţe. În acest fel flăcăii erau organizaţi în mai multe cete, având ca şef un vătaf și se plimbau prin sat cu lăutari după ei, oprindu-se, de cele mai multe ori, la casele fetelor mari, unde făceau urări adecvate momentului.

Ziua a treia a Paştelui era numită Marţea Albă, Marţea Dracului sau Mătcălăul, aceasta deschizând o serie de trei, şapte ori nouă zile de marţi, numită şi Oloagele. În special, aceste zile de marţi erau ţinute pentru ca semănăturile să fie apărate de grindină şi ger, ziua de marţi amintind de zeul Mars al romanilor, zeu care, înainte de a deveni al războiului, deschidea anotimpul primăverii în luna lui martie. Despre prima marţi din această serie, bătrânii spun că ar fi ruptă din Înviere, tradiţia cerând să se dea de pomană, găsim notat într-un studiu publicat de Centrul pentru Cultură Carmen Saeculare Neamţ.

Traditiile care se respecta cu strictete in Saptamana Neagra
Traditiile care se respecta in Saptamana Neagra

Tradiția mai spune că, în Săptămâna Neagră, în prima zi se sărbătorește Paştele Blajinilor, având mai multe denumiri: Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştele Mic, Paştele Rohmanilor sau Mătcălăul, iar legat de toate acestea au apărut mai multe obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.

Paştile Blajinilor se sărbătorește imediat după Duminica Tomii și este extrem de valorificat în Republica Moldova, când aproximativ toată comunitatea merge la cimitir, unde are loc şi sfinţirea mormintelor. Tradiţia creştină populară susţine că blajinii sunt sufletele celor morţi iar în ziua când se ţine sărbătoarea sufletele lor sunt slobode şi se întorc acasă, spre a se ospăta din hrana ofrandă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...