Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să treci cu bine peste toate greutățile

Daria Petrescu 03.05.2021, 13:04
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să treci cu bine peste toate greutățile

Perioada Sărbătorilor Pascale este considerată una dintre cele mai importante sărbători din an, după Crăciun, când credincioșii sărbătoresc Nașterea Domnului. Luni, pe 3 mai, a început Săptămâna Luminată, după ce duminică, am sărbătorit cu toții Prima zi de Paște. De altfel, a doua zi de Paște este extrem de importantă, încărcată de tradiții și obiceiuri. Iată ce este bine să faci astăzi ca să treci cu bine peste toate greutățile.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște

A doua zi de Paște este extrem de importantă și încărcată de tradiții și obiceiuri, despre care oamenii nu prea știu. Această zi mai este numită și Lunea Albă, iar obiceiurile se respectă din cele mai vechi timpuri.

Puțini sunt însă, cei care știu cât de importante sunt tradițiile din această zi Luminată. Se spune că în aceast zi, oamenii merg la rude cu pască, pentru a da vestea Învierii lui Isus Hristos. De asemenea, finii merg la nași cu pască, ouă roșii și pască.

De asemenea, nașii trebuie să stea la masă cu finii. Tradiția spune că aceștia merg împreună la hora satului.

Alte tradiții pe care oamenii le respectă a doua zi de Paște

-în Lunea Albă se spune că este bine să te stropești cu apă. Ritualul are la origine povestea unei evreice ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos. Ea a fost readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

-fetele din Transilvania unt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Fetele le oferă băieților ceva de băut în această zi.

– Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Alba

– este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi

– trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude.

– în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

– Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat

– Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

-În miercurea din Săptămâna Luminată, bărbații merg să muncească la câmp, însă, femeile nu au voie să facă acest lucru. În această zi, numită și „nunta șoarecilor”, nu este bine să muncești. Se spune că dacă faci asta, aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masa.

-Joia Verde este ziua în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul.

-Joia Verde mai este denumită și „Joia Rea”. În această zi, 44 de găleți sunt cărate cu apă de o persoană. Apa este sfințită de un preot și aruncată în fântâna din curte.

-Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Urmăriți Impact.ro și pe