Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru 2021. Ce e interzis să faci azi, 26 octombrie. Acum aflăm cum va fi iarna

Cătălina Burghelea 26.10.2021, 07:52
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru 2021. Ce e interzis să faci azi, 26 octombrie. Acum aflăm cum va fi iarna

În fiecare an, la data de 26 octombrie, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul creștin ortodox. Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de Mir.

Tradiții și superstiții de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de Mir

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Dacă în tradiția populară, Sfântul Gheorghe anunță sfârșitul anotimpului rece, Sfântul Dumitru este cel care aduce începutului iernei. Din bătrâni se spune că, de Sfântul Dumitru, aflăm cum va fi iarna. Din această zi de 26 octombrie, gerul începe să apară, iar frunzele copacilor să cadă.

La ce ai interzis azi, 26 octombrie

Potrivit superstițiilor pastorale, sărbătoarea de Sfântul Dumitru, marcată cu cruce roșie în calendar, prevestește începutul iernii. Pentru a afla cum va fi vremea în perioada următoare, păstorii își așază cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va pune pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În fiecare an, de Sfântul Dumitru, se organizează în satele din România câte un foc, iar copiii sar peste acesta pentru a se asigura că țin bolile departe.

Sarbatoare mare pentru romani pe 26 octombrie
Sarbatoare mare pentru romani pe 26 octombrie

Marea sărbătoare marchează începutul iernii

Se crede că, dacă în această zi este lună plină și senin, ne așteaptă o iarnă blândă, dar dacă nu este lună și nici cerul nu este senin, atunci va fi o iarnă grea.

Potrivit superstițiilor, nu trebuie folosit pieptănul în această zi, pentru nu atrage necazurile de partea noastră. Cei care vor respecta cu sfințenie această zi sfântă, vor fi feriți de boli tot anul.

În Dobrogea există “datina Saiegiilor”, conform căreia tinerii merg din casă în casă, cântând din fluiere și cavale, și primesc bani de la săteni. De asemenea, în unele zone, în Bucovina spre exemplu, gospodinele trebuie să semene usturoiul până de Sfântul Dumitru. Altfel, vor avea parte de pagubă.

Ce să faci în această zi sfântă, ca să nu atragi bolile şi necazurile

De Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de Mir, se împart fructe uscate, covrigi, mere, nuci sau – în unele zone – colivă și grâu fiert în lapte.

O altă tradiție spune că ciobanii trebuie să fie atenți la cum dorm oile. Dacă prima care se va trezi va fi o oaie albă și aceasta va pleca în jos, iarna va fi geroasă, dar dacă se va trezi prima dată o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi blândă.

Obicei respectat cu sfințenie

Tot legat de ciobani și culoarea oilor mai există un obicei respectat cu sfințenie în unele zone ale României. Ciobanul trebuie să își așeze cojocul în mijlocul oilor. Dacă se va culca pe acesta o oaie albă, iarna va fi aspră, iar dacă se va pune o oaie neagră, iarna nu va fi grea.

Tot în această zi mare, țăranii tund coamele cailor tineri, pentru ca aceasta să crească frumoasă.

Zilele Sfinților Dumitru sunt ultimele sărbători importante ale toamnei, care, potrivit superstițiilor pastorale, marchează începutul iernii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...