Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie. De ce e bine să bei mult vin de Sfântul Vasile

Ioana Bucur 01.01.2022, 10:29
Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie. De ce e bine să bei mult vin de Sfântul Vasile

Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie. Prima zi a noului an începe cu o sărbătoare importantă pentru români și care vine la pachet cu o serie de „reguli”. Una dintre ele sigur va fi pe placul petrecăreților, celor care și-ar fi dorit ca petrecerea de Revelion să nu se încheie. Află de ce e bine să bei mult vin de Sfântul Vasile și de ce este sărbătorit tocmai în prima zi a anului.

Sfântul Vasile, un mare teolog, un mare petrecăreț

Calendarul ortodox începe cu o sărbătoare importantă: Sfântul Vasile, considerat unul dintre cei mai mari teologi ai creștinismului și „păzitor de duhuri rele”.

Sfântul a trăit în secolul al IV-lea. Sora sa, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi. A studiat în Cezareea, Bizanţ şi Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sfântul Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.

După moartea părinților, a moștenit o avere fabuloasă, însă și-a folosit banii pentru a-i ajuta pe cei sărmani. A fost primul ierarh care a întemeiat, pe lânga biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În 364, a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi a fost hirotonit preot. Sfântul Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani.

În tradiţia populară românească, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. Se spune că el s-ar fi rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

Traditii si superstitii de 1 ianuarie. De ce e bine sa bei mult vin de Sfantul Vasile

Tradiţii şi superstiţii de 1 ianuarie

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de 1 ianuarie este mersul cu sorcova. Copii rostesc urări augurale, în timp ce lovesc uşor cu sorcova umărul celui „sorcovit”. Semnificaţia acestui obicei este transmiterea de urări de vigoare şi belşug.

Tot pe 1 ianuarie, grupuri mici de tineri merg din casă în casă ca să „dezlege anul”, colindând pe uliţe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele are ca scop înlăturarea forţelor malefice: seceta, insectele şi animalele dăunătoare recoltei etc.

Potrivit superstiției, primul om care îți intră în casă de Sfântul Vasile ar fi bine să fie un bărbat.

Pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul şi să aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc şi nicidecum de gaină, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

Tot pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, se spune că trebuie să se bea mult vin. Motivul? Potrivit tradiției, atât vin cât va bea omul în aceasta zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...