Tradiții și obiceiuri vechi de Florii. 6 lucruri interzise în această zi

Daria Petrescu, Radu Oprișan 25.04.2021, 09:10
Tradiții și obiceiuri vechi de Florii. 6 lucruri interzise în această zi

Sărbătoarea Floriilor este prăzmuită în acest an pe 25 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox, pe 2 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători, încărcată de tradiți și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Tradiții și obiceiuri vechi de Florii. Iată 6 lucruri interzise în această zi

Tradiții și obiceiuri vechi de Florii. Ce trebuie să faci și să nu faci într-o zi Sfântă

Orice sărbătoare mare și importantă din calendarul ortodox este încărcată de tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont din cele mai vechi timpuri. Astfel că, și de Florii, credincioșii țin cont aceste tradiții. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci de Florii:

Obiceiuri în Duminica Floriilor

-În ziua de Florii este interzis să te speli pe cap. Se spune că dacă faci asta, vei albi. În cazul în care este absolut necesar, fă asta cu apă sfințită și descântată de preoți.

-Peștele nu trebuie să lipsească de pe masă, în ziua Floriilor. Mai ales că este dezlegare, având în vedere că a fost postul de 40 de zile.

-Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

– Are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă, persoana care împărtășește un gând bun, atunci când se apropie de un preot. Această tradiție este respectată an de an de către credincioși.

-Nu ura La mulți ani! persoanelor cu nume de florii, înainte de ziua acestora de naștere, 25 aprilie

-Fetele nemăritate pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. Acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste, imediat după răsăritul soarelui.

-Așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște. Așa se spune la țară, în mediul rural.

-Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.

-urzicile înflorite semnifică apropierea sfârşitului postului Paştelui. Acestea nu se pot găti, pentru că nu sunt bune de mâncat. Sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”.

Tradițiile diferă de la o zonă la alta

– Tinerele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii

-Apa obținută se toarnă la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit

– Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele

– Este important ca în ziua de Florii, fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul

– Tradițiile diferă de la o zonă la alta, așa că, în Banat şi Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsărit, acestea se folosesc ca și talismane.

Ce semnificația are duminica de Florii

„Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor.

În amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

„Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Sâmbăta din ajunul sărbătorii este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedaţi. Se încheie acum Sărindarele. Adică pomenirea morţilor făcută în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii, a mai adăugat părintele Stoica pentru sursa citată.

 

Urmăriți Impact.ro și pe