Tone de mâncare au ajuns la gunoi după Paște. Până la 80% dintre deşeuri sunt alimente

Elena Avramescu 03.05.2021, 11:17
Tone de mâncare au ajuns la gunoi după Paște. Până la 80% dintre deşeuri sunt alimente

Tone de mâncare au ajuns la gunoi după Paște. Din nefericire, extrem de multă mâncare ajunge anual la gunoi, fiind aruncată de către ieşeni, iar angajaţii Salubris sunt de părere că imediat după Sărbătorile Pascale aproximativ 80% dintre deşeuri o să fie alimente.

Tone de mâncare au ajuns la gunoi după Paște

Astfel că ieşenii aruncă anual munţi de gunoaie de mâncare, iar fenomenul ia o amploare îngrijorător de mare anual. În plus, multe dintre alimente au chiar ambalajele nedesfăcute, astfel că sunt aruncate după ce au fost păstrate intacte până în momentul expirării.

O mare parte din vină o are lipsa unei infrastructuri agricole adecvate, precum tehnologia post-colectare. La noi, fiind şi un oraş în curs de dezvoltare, se face risipă de 85 – 115 kilograme de diferite alimente pe an. Această problemă este într-o etapă incipientă şi în continuă dezvoltare la noi. Populaţia trebuie educată să nu arunce, ci să recicleze şi alimentele. Noi avem un procent de 55 la sută deşeu organic, care conţine aproape 20 la sută deşeuri din alimente expirate sau degradate, a spus Cătălin Neculau, director Salubris Iaşi.

Tone de mancare au ajuns la gunoi dupa Paste
Alimente la gunoi

În plus, oficialii de la Salubris au menționat că cel mai des sunt aruncate legumele, preparatele dar și semi-preparatele, astfel că multe dintre ele nu pot fi valorificate la Centrul Municipal de Colectare.

Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în Europa se aruncă la gunoi anual, în medie, 95 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Companiile producătoare de sucuri au cel mai mare consum de gaze cu efect de seră prin faptul că alimentele lichide sunt cele mai aruncate. Astfel de deşeuri, prin procesul de fermentaţie, produc un amestec care, ajungând la celelalte deşeuri, produce biogaz. Biogazul poate fi captat şi valorificat ca atare, deoarece este precum gazul metan”, a mai declarat Cătălin Neculau, director Salubris.

Angajaţii Salubris spun cu îngrijorare că, în fiecare an, în zilele care urmează sărbătorilor, aproximativ 80 la sută dintre deşeuri sunt alimentare iar acest lucru atrage foarte mulţi oameni ai străzii, care le consumă. În total, tone de cozonaci, ouă roşii sau salata de boeuf care nu au fost consumate la timp vor ajunge la gunoi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...