Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

Stefan Daniel 14.08.2019, 20:00
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

Află ce tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria încă se mai păstrează, dar și ce n-ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului. Este una dintre cele mai mari sărbători creștine, atât la ortodocși, cât și la romano-catolici, dar pentru români, are o semnificație aparte, mai ales că peste două milioane de persoane, de toate vârstele, poartă numele celei care a dat naștere Mântuitorului.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria: credințe și practici populare la români

Înainte de toate, trebuie menționat că este incorect spus „Sfânta Maria”. Fecioara Maria nu a fost sfânt, ea a fost mai presus de sfinți. Ea mai este denumită popular Născătoare de Dumnezeu.

Chiar și după creștinarea românilor, tradițiile și credințele considerate păgâne au fost menținute, pentru că oamenii renunță greu sau deloc la lucrurile în care obișnuiau să creadă din generație în generație. Asta înseamnă că, în ciuda propagandei făcută azi de Biserică, la noi, tradiția creștină se împletește cu practicile păgâne.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

În dimineața de 15 august, în Transilvania, femeile măritate au obiceiul să meargă la biserică unde duc fructe din recolta de struguri și prune, pentru a fi sfințite și apoi le împart la credincioși.

Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului ca să aibă o sarcină ușoară și să nască prunci sănătoși. Fetele nemăritate obișnuiau, cândva, să-și pună busuioc sub pernă ca să-și viseze alesul (dintre băieții pe care-i cunoșteau, desigur).

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Pe timpuri, în rândul bărbaților, de Adormirea Maicii Domnului, exista obiceiul ca aceștia să-și schimbe pălăria cu căciula, pentru că jumătatea lunii august era marcată de răcirea ușoară a vremii. Azi, n-ai să mai vezi așa ceva.

Nici cei trecuți pe lumea cealaltă nu sunt uitați în această zi. Dimineața, la sate mai ales, există obiceiul ca oamenii să meargă la cimitir și să tămâieze mormintele celor dragi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântă Maria: ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

În principiu, există aceleași interdicții ca în cazul oricărei alte sărbători sau zilelor de duminică. Nu ai voie să muncești, să faci curat, să speli, să calci haine etc.

O superstiție veche îi îndemna pe români să nu facă focul cu două zile înainte de această sărbătoare. În caz contrar, oamenii credeau că riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Se mai spunea că gospodarii care munceau în această zi, riscau să li se strice recoltele, să nu mai dea roade și să li se îmbolnăvească vitele.

De asemenea, fetelor le era interzis să-și taie părul și să-l arunce la gunoi și era interzis și scăldatul în ape curgătoare.

O credință care se mai păstrează și azi, tot lipsită de vreo rațiune, desigur, ține de înflorirea trandafirilor. Se spune că dacă se întâmplă asta de Sfânta Maria Mare, va fi o toamnă lungă.

Urmăriți Impact.ro și pe