Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Ce se face de pe 20 până pe 25 decembrie. Orice român ar trebui să ştie

Ana Anitoiu 20.12.2021, 10:11
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Ce se face de pe 20 până pe 25 decembrie. Orice român ar trebui să ştie

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Orice român ar trebui să ştie ce se face începând cu data de 20 decembrie, ziua Ignatului, și până pe 25 decembrie. Câteva detalii din această perioadă ar fi foarte importante pentru ca noul an să fie unul bun. Unele activități sunt strict interzise și se spune că ar avea consecințe grave.

Ce se face de pe 20 până pe 25 decembrie

Toată lumea știe că pe 20 decembrie este Ignatul, ziua în care se taie porcul ce se pregătește pentru Crăciun. Oficial, se intră în perioada sărbătorilor de iarnă. De la această dată și până la Crăciun se începe umblatul cu capra, țurca sau brezaia, o mască cu cap de animal. Inițial, dincolo de divertisment, obiectivele acestei tradiții erau ca recoltele din noul an să fie rodnice și de a le aduce bunăstare animalelor.

În noaptea dintre 23 și 24 decembrie, în unele zone ale țării se pregătește masa de Ajun, cu alimente de post, pentru sufletele morților. Preotul este invitat să le guste și să le binecuvânteze. Tot în acest moment încep și colindele de Crăciun ce anunță nașterea lui Iisus Hristos.

Colindele ar fi fost lăsate de Dumnezeu pe pământ pentru a mai scăpa oamenii de păcate. Colindătorii trebuie să fie răsplătiți cu mere, covrigi, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”. Însă, mai nou, oamenii oferă și bani. Este bine să fie ascultate colinde și la masa de Crăciun, deoarece acestea aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug.

Traditii si obiceiuri de Craciun. Ce se face de pe 20 pana pe 25 decembrie
Ce se face in perioada 20 – 25 decembrie

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Ce este interzis

Unele lucruri sunt interzise în Ajunul Crăciunului. Pe 24 decembrie, nu se bea rachiu, deoarece acesta este considerat băutura diavolului; nu se dă nimic cu împrumut și se ia înapoi tot ce s-a împrumutat anterior; nu se aruncă gunoiul. În plus, se spune că cine se bate în această zi se va umple de bube în timpul anului.

Tot în Ajunul Crăciunului se împodobește bradul. Însă, nu mulți români știu că inițial, în cultura poporului român, acesta era parte dintr-un ritual funerar. Era substitutul miresei sau mirelui în familiile în care decedau tineri necăsătoriți sau un simbol al defunctului.

Împodobirea bradului de Crăciun este un obicei destul de nou în România. Brazii de Crăciun simbolizează Sfânta Treime. Globurile și celelalte ornamente semnifică bogăția și cunoașterea, la fel ca pomul sacru din Grădina Edenului.

Apoi, la masa de pe 25 decembrie este bine, în afară de a se asculta colinde, să se mănânce pește la micul dejun, astfel încât toți membrii familiei să fie sprinteni pe parcursul noului an. Vezi și care este oraşul în care apar vrăjitoarele pe străzi de Crăciun!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...