Tradiţii şi obiceiuri de cei 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pentru a avea parte de belşug

Stan Filon 08.03.2022, 23:43
Tradiţii şi obiceiuri de cei 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pentru a avea parte de belşug

Românii trebuie să știe care sunt tradiţiile şi obiceiurile de cei 40 de Mucenici, prăznuiți pe 9 martie de Biserica Ortodoxă. Aceștia au fost soldați în vremea împăratului Licinius, care au murit împreună, după ce au refuzat să renunțe la credința lor. Gospodinele se trezesc dimineața și încep să frământe mucenicii așteptați cu nerăbdare poate chiar de pe aceeași vreme a anului trecut.

Tradiţii şi obiceiuri de cei 40 de Mucenici

Chiar dacă se numesc Mucenici, Brădoși, Macinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori, în funcție de zonele în care locuim în România, aceștia sunt așteptați cu nerăbdare de către adulți, dar și de copii, deoarece sunt foarte gustoși. Românii au multe tradiții și obiceiuri în această zi, pe care le respectă cu sfințenie. Se spune că dacă faci totul așa cum trebuie în această zi, vei avea noroc tot anul.

Colacii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă, însă în anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă și sunt consumați de-abia după ce au fost sfințiți la biserică.

Traditii si obiceiuri de cei 40 de Mucenici
Traditii si obiceiuri de cei 40 de Mucenici

Se consumă 40 sau 44 de pahare cu vin

De Mucenici, se fac praznice și se împart alimente, în memoria celor decedați, iar pe lângă clasicii Mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, nuci, poame și alune. Tot în ziua de Mucenici, tradiția populară spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin. Românii aprind în această focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp, iar copii mai mari obișnuiesc să sară peste acele focuri pentru a fi feriți de boli. Femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi și insecte.

Tot în această zi, se purifică animalele din gospodărie prin stropirea lor cu apă sfințită. În unele zone din țară, bărbații mănâncă semințe, pe care le măsoară cu o lingură, pentru a avea spor la bani. La un pahar de vin se consumă și o lingură de semințe. Se pot consuma semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.

O altă tradiție de Mucenici spune că trebuie să pornești simbolic plugul. Este sărbătoarea consacrată a agricultorilor, iar scoaterea plugului afară simbolizează deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului, specifice anotimpului călduros. Din străbuni se spune că tot ce este semănat în această zi, va crește de 40 de ori mai mult. Se mai spune că dacă plouă în această zi, atunci va ploua și în ziua de Paște.

Ce nu este bine să faci în ziua de Sfinții 40 de Mucenici:

  • nu se dau bani cu împrumut
  • trebuie să fie sărbătoare în casă, pentru a avea spor n toate
  • cine nu respectă sărbătoare, se spune că va fi bolnav timp de 40 de zile
  • nu trebuie să faci treburi în casă
  • nu se spală haine și nici nu se face curățenie
  • nu este bine să te cerți cu nimeni
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...