Totul despre masoni și despre întâlnirile acestora. Ce se întâmplă, de fapt, în spatele ușilor închise

Emanuela Pană 07.08.2021, 11:03
Totul despre masoni și despre întâlnirile acestora. Ce se întâmplă, de fapt, în spatele ușilor închise

De-a lungul timpului au apărut fel și fel de idei cu privire la masonerie, scriitori cunoscuți redactând pagini întregi de ficțiune având la bază ritualuri masonice la care nu au avut, de fapt, acces niciodată, imagindându-și ce se petrece în sânul acestei „societăți“. Masoneria reprezintă o lume închisă pentru oamenii care nu ocupă niciun loc în societate, dar de fiecare dată când subiectul revine în atenția opiniei publice stârnește controverse. Ce este, de fapt, masoneria și cum ți-ai putea da seama dacă cineva face sau nu parte din ea, afli în rândurile de mai jos.

Totul despre masoni și despre întâlnirile acestora

De la trasarea planurilor capitalei SUA și până la crime oribile, secretele masoneriei par a se ascunde pretutindeni, printre membrii enigmaticei frății numărându-se politicieni celebri, părinți fondatori ai națiunii americane, precum și titani ai afacerilor, fiecare având un loc de seamă în societate.

În zilele noastre se vehiculează ideea potrivit căreia masonii donează milioane în scop caritabil. Totuși, cine sunt masonii și ce urmăresc ei cu adevărat? Pentru a înțelege puțin mai bine cum stau lucrurile, haideți să începem prin a defini masoneria.

Masoneria este cea mai veche organizație fraternă din lume, fiind extrem de discretă, sinonimă cu mististicismul. Potrivit definiției, masoneria, cunoscută și sub denumirea de francmasonerie, este o asociație secretă răspândită în diverse țări, a cărei membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii: Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste și alte scrieri considerate sacre.

Organizați în loji, masonii sunt adepți ai principiului fraternității, având datoria de a se susține reciproc, și se recunosc între ei prin semna și embleme. Ei cred într-o „Putere Supremă“, supusă „Marelui Arhitect al Universului“.

Cu alte cuvinte, masoneria este cea mai mare organizație caritabilă fraternă, menită să-l ajute pe inițiat în dezvoltarea sa spirituală. Cu siguranță ați auzit cel puțin o dată pe cineva spunând că masonii conduc lumea din umbră, întrucât mulți dintre cei mai bogați oameni din lume fac parte din aceste organizații.

Cuvântul „mason“ provine din franceză („mason“) și înseamnă „zidar“. Se presupune că numărul masonilor din întreaga lume ajunge la circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa Occidentală. În anul 2009, în România erau aproximativ 7.500 de masoni.

Citește și: 16 teorii ale conspirației care sunt adevărate, de fapt. Țara care a testat droguri pe propriii cetățeni. VIDEO

Ce se întâmplă, de fapt, în spatele ușilor închise

E important de menționat că, tradițional, apartenența la masonerie a fost deschisă numai pentru bărbați, femeile și ateii erau excluși laolaltă cu sclavii. În prezent, „masonii provin din toate domeniile vieții, cu condiția să-și poată plăti cotizația anuală“, spune Révauger.

Masoneria. Ce este, cu ce se ocupă și cine face parte din ea.
Masoneria. Ce este, cu ce se ocupă și cine face parte din ea.

Pentru a deveni mason, există câteva criterii pe care cel/cea care vrea să adere la această trebuie să le îndeplinească. Acestea sunt:

  • Să creadă întru Marele Arhitect al Universului (Dumnezeu), în voința Sa revelată și în nemurirea sufletului;
  • Să fie bărbat liber și de bune moravuri și un bun exemplu în societate;
  • Să aibă 21 de ani împliniți și mijloace onorabile de existență;
  • Să aibă un simț deosebit al cinstei și onoarei;
  • Să aibă un nivel de cultură ridicat pentru a înțelege și aprofunda învățăturile masonice.

Cu toate acestea, trebuie specificat că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă.

Știai că…? Curiozități despre masonerie

  • În cadrul masoneriei nu există un singur lider. Masoneria este organizată în loji masonice, astfel că există mai mulți conducători.
  • Se spune că cel mai mare păcat pe care un mason îl poate comite este să nu-și protejeze frații francmasoni.
  • Echerul, compasul și „Volumul Sfintei Legi“ sunt principalele simboluri masonice, fiind numite și „Trei Mari Lumini“.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...