Pandemia de Covid-19 a fost rampă de lansare pentru o mulțime de idei bizare, luate de unii drept literă de lege. Un fenomen ce există și se bucură de un succes uriaș, de zeci de ani. Cu toate că multe sunt pure fabulații, de-a lungul timpului, s-a dovedit că au existat și câteva care, oricât de greu ar putea fi de crezut, s-au dovedit a fi cât se poate de reale. Vista a creat un top al celor 16 teorii ale conspirației care sunt adevărate, de fapt.
Pentru început, hai să lămurim ce este o ‘teorie a conspirației’ și cum ia naștere. O teorie a conspirației este o ipoteză neverificată, avansată de un individ sau un grup de indivizi, cu scopul de a comunica o informație drept veridică, demascând o conspirație care ar ascunde acest presupus adevăr. Teoriile conspirației s-au născut pentru a suplini lipsa informațiilor și explicațiilor publice. Cuvântul „teorie” poate fi folosit în mod abuziv, majoritatea teoriilor conspirative fiind mai degrabă ipoteze. În momentul în care o teorie a conspirației este demonstrată ca fiind adevărată, aceasta nu mai poartă denumirea de teorie sau conspirație.
Prohibiția în SUA a început în anii 20. Măsura a fost luată pe fondul unei mișcări împotriva consumului de alcool, susținută în principal de protestanții din mediul rural. Legea Volstead și al 18-lea amendament la Constituția SUA au pus în practică prohibiția națională, care a durat până în 1933. Prohibiţia nu a reuşit să elimine consumul de alcool, în cei 13 ani în care a fost în vigoare. Ba mai mult, a dus la apariţia unor reţele de crimă organizată şi la dezvoltarea celor existente, cum ar fi Mafia. Contrabandiştii produceau alcool, dar şi furau cantităţi mari de alcool industrial. Chimiştii plătiţi de traficanţi se asigurau că elementele nocive (cum ar fi alcoolul metilic) erau eliminate şi se putea trece la realizarea produselor căutate. Guvernul american a aflat de practică şi a început să adauge în alcoolul industrial substanţe chimice mult mai periculoase, cum ar fi kerosenul, acetona sau cloroformul. Se estimează că numai în New York, între anii 1926 şi 1927, au murit peste o mie de persoane, otrăvite de substanţele adăugate de autorităţi în alcoolul industrial.
În anul 1932, Serviciul de Sănătate Publică din SUA și Institutul Tuskegee au demarat un studiu clinic pentru a analiza evoluţia naturală a sifilisului netratat la bărbaţii de culoare. Subiecţii au fost păcăliți să se înscrie în cadrul programului sub pretextul că primesc asistenţă medicală gratuită din partea guvernului. Dar participanţilor la studiu nu li s-a spus că sunt bolnavi de sifilis și nici nu au fost trataţi corespunzător. Experimentul a fost făcut pe 600 de bărbaţi afro-americani, 399 de bolnavi şi 201 sănătoşi. Studiul era planificat să dureze doar 6 luni, inițial, dar a ţinut 40 de ani în total. A fost întrerupt în anul 1972, după ce un articol Associated Press a făcut publice toate neregulile care se petreceau în cadrul experimentului Tuskegee.
Din anul 1954 până în anul 1961, virusul simian 40 (sau SV40) s-a regăsit în componenţa vaccinului împotriva poliomielitei. Cercetările arată că cel puţin 98 de milioane de persoane au fost injectate cu vaccinul contaminat doar pe teritoriul Statelor Unite. Guvernul federal a modificat prevederile referitoare la vaccinurile orale în anul 1961, dar medicii au continuat să administreze medicamentele până în anul 1963. Virisul simian 40 e cunoscut pentru faptul că duce la apariţia cancerului la animale, dar nu există studii care să-l lege de dezvoltarea bolii la pacienţii umani. Anumite cercetări au descoperit urme ale virusului în componenţa tumorilor cerebrale şi pulmonare, atât la adulţi cât şi la copii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Incidentul din golful Tonkin desemnează 2 lupte între navele americane şi nord-vietnameze, care au avut loc pe 2 și 4 august 1964. Distrugătorul american USS Maddox a fost implicat într-o luptă împotriva a 3 nave vietnameze, în golful Tonkin, pe 2 august 1964. 4 soldaţi vietnamezi au fost ucişi, iar navele lor au fost serios avariate. La două zile distanță, distrugătorul a răspuns unui atac vietnamez în aceeaşi zonă. Preşedintele Lyndon Johnson a hotărât să ceară Congresului aprobarea pentru o intervenţie militară, fapt care a dus la începerea războiului din Vietnam. În anul 2005, NSA a desecretizat documentele legate de eveniment, conform cărora al doilea atac, cel care a determinat intervenţia americană, nu a avut loc. Se pare că soldaţii de pe USS Maddox au interpretat nişte semnale radar false drept un atac asupra lor din partea vietnamezilor, care nu au întreprins nicio acţiune în acea noapte. Autorităţile americane au fost acuzate că au fabricat incidentul pentru a justifica o intervenţie în statul comunist.
În anul 1962, după ascensiunea lui Fidel Castro la conducerea Cubei, Departamentul Apărării din Statele Unite a propus demararea Operaţiunii Northwoods. Aceasta urma să utilizeze o serie de măsuri pentru a câştiga sprijinul opiniei publice americane şi internaţionale şi pentru a justifica o intervenţie armată în statul comunist. Conform dosarelor care au fost desecretizate recent, tacticile includeau răspândirea unor zvonuri, distrugerea unei nave americane în golful Guantanamo, organizarea de înmormântări pentru victimele fictive, sau chiar deturnarea unor avioane comerciale sau vase de croazieră. Din fericire, preşedintele John Fitzgerald Kennedy a refuzat propunerea oficialilor.
Topul celor 16 teorii ale conspirației care sunt adevărate continuă în clipul de mai jos: