Dramele românilor care au realizat Marea Unire. Cum au fost exterminati în beciurile comuniste părinții României Mari

Stan Filon, Mirabela Năstase 01.12.2020, 13:56
Dramele românilor care au realizat Marea Unire. Cum au fost exterminati în beciurile comuniste părinții României Mari

Dramele românilor care au realizat Marea Unire. Au fost eroii Marii Uniri, dar apoi au plătit scump pentru asta, unii chiar cu viața. Au făcut ani grei de închisoare, unde au fost aruncați de regimul comunist, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Au fost bătuți și schingiuiți, iar mulți nu au mai văzut lumina zilei. Vorbim despre oameni precum Ion Flueras, Pantelimon Halipa, Iosif Jumanca, Iuliu Maniu, Ioan Nistor si Ion Pelivan.

Dramele românilor care au realizat Marea Unire

“Am ramas singur in viata din generatia Unirii, care s-a bucurat de roadele straduintelor ei pentru infaptuirea Unirii Nationale. Au murit Ionel si Vintila Bratianu, au disparut din viata Iuliu Maniu, Alexandru Vaida si Ion Inculet, au trecut in cele eterne Nicolae Iorga si Octavian Goga. Vesnic imi sta inaintea ochilor apoteoza regelui Ferdinand si a reginei Maria, implinitorii visului de aur al neamului nostru. Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere nationale, stropita cu sangele eroilor de la Marasesti!”, spunea Ion Nistor, fost membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Bucovinei cu România.

A fost după aceea ministru în mai multe guverne și lider în Partidul Național Liberal. Gândurile sale au fost scrise în cartea “Date autobiografice. Amintiri din inchisoare (1957)”. Ion Nistor a fost arestat de comuniști în 1950, eliberat în 1955. Restul vieții sale, pana în 1962, a fost urmărit non-stop de Securitate, potrivit ziare.com.

Eroii Marii Uniri, chinuiti si torturati de comunisti
Eroii Marii Uniri, chinuiti si torturati de comunisti. Foto din dsarele Securitatii: Pap Halipa, Iuliu Maniu, Ion Nistor

Urmăriți de Securitate și condamnați în urma unor procese trucate

Asemenea lui Ion Nistor, mari personalități implicate în actul Marii Uniri, din diferitele provincii noi ale Regatului Romaniei (Basarabia, Bucovina, Transilvania), au avut de pătimit de pe urma dictaturii comuniste.

Iuliu Maniu, presedinte al Partidului National-Taranesc: arestat in 1947, decedat in inchisoarea Sighet in 1953;
Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Vacaresti in 1949;
Ion Flueras, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Gherla in 1953;
Pantelimon “Pan” Halippa, in 1918 a fost presedintele Sfatului Tarii din efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, eliberat in 1957. Dupa eliberare a fost urmarit permanent de Securitate, a decedat in 1979;
Ion Pelivan, in 1918 a fost ministru de Externe in efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, decedat in inchisoarea Sighet in 1954.

Detalii cutremurătoare ale ororilor prin care au trecut aceștia în închisorile comuniste au fost notate de Securitate, iar documentele au fost publicate de-abia în anul 2018, de CNSAS. File de istorie.

Chinul lui Ion Nistor

Ion Nistor a fost arestat la 5/6 mai 1950, în asa-zisa “noapte a demnitarilor”. A fost internat la inchisoarea Sighet timp de 24 luni, iar pedeapsa i-a fost majorata cu 60 luni, prin Decizia M.A.I. nr. 559/1953.

“Nu mi s-a ingaduit sa iau cu mine nimic, nici chiar ramas bun de la sotia mea si de la nepoti, care priveau cu groaza ridicare mea. Doi dintre agenti ma luara intre ei si ma condusera afara, spunandu-mi sa fiu om de inteles si sa nu strig. Iesind din curtea casei, ma condusera pana in strada vecina, unde astepta o masina. Am fost impins in masina si asezat intre cei doi agenti, dintre care unul imi ordona sa-mi leg ochii. Am scos batista din buzunar si m-am legat la ochi, ca sa nu vad unde ma duc,” povestea politicianul.

A fost eliberat la 5 iulie 1955, dar Securitatea l-a urmărit până a închis ochii, în 1962. Ultimii ani din viața sa au fost foarte grei, deoarece nu avea niciun venit, fiind întreținut de fiica sa văduvă, care avea și un copil.

“Pan” Halippa, aruncat în lagărele din Siberia

Pantelimon “Pan” Halippa a avut un rol foarte important în unirea Republicii Moldova cu România. A fost membru de varf al PNT, ministru al Lucrarilor Publice si Sanatatii, deputat in noua legislatura si senator de Soroca, Lapusna si Hotin. Arestat in Romania in 1950, Halippa a fost transferat în URSS, și a fost trimis în lagărele din Siberia.

Chiar și în lagăr, Halipa era împotriva comuniștilor. Un informator relatează ofițerului de Securitate că Halippa i-ar fi spus ca “in tara noi trebuie sa fim uniti pentru a lupta impotriva regimului. Nu suntem singuri, cu noi este tot Apusul”. În 1955 a fost readus în inchisorile din Romania, de unde a fost eliberat în 1957. Securitatea l-a urmărit încă două decenii.

Iuliu Maniu a murit în închisoare

Liderul PNT, Iuliu Maniu, premier al României în mai multe rânduri, a decedat la Sighet în 1953, dupa 6 ani de temniță grea. Acesta fusese arestat, deicat și condamnat pentru ”înaltă trădare”. A fost condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani. Din ”lotul Maniu” mai făceau parte și Ion Mihalache, Ilie Lazar, Camil Demetrescu, Niculescu-Buzesti, N. Carandino si alții. Cu toții au fost transferați la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, in varsta de 80 de ani. Cadavrul sau a fost îngropat în Cimitirul Saracilor, de la marginea orașului Sighet.

De-abia în anul 1998, Iulia Maniu a fost reabilitat prin decizia Curții Supreme de Justiție, iar pedeapsa complementara a confiscării averii, dată în 1947, a fost înlăturată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI