Când se vor ieftini, de fapt, gazele în România. Guvernul e dezamăgit de furnizori

Diana Radu / 23.06.2020, 09:03
Când se vor ieftini, de fapt, gazele în România. Guvernul e dezamăgit de furnizori

Prețul gazelor care nu scade deloc îi face pe români să se întrebe când va avea loc această ieftinire. Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, susține că acest lucru se va întâmpla din luna iulie.

Când se vor ieftini gazele în România? Răspunsul ministrului Energiei

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a dat asigurări că gazele pentru populaţie se vor ieftini din luna iulie, odată cu liberalizarea pieței. De asemenea, România și- asumat această liberalizare pe piața gazelor naturale de la 1 iulie în fața Comisiei Europene.

„În momentul de faţă, la 1 iulie, este cel mai propice moment pentru liberalizarea pieţei de gaze naturale, pentru că preţurile gazelor în regiune sunt cele mai mici din istorie. Vorbim de un preţ la bursa de la Viena în cursul lunii iunie de 24-25 de lei pe MWh, faţă de preţul reglementat în România de 68 de lei. Deci este un moment prielnic şi piaţa europeană este liberă, iar noi trebuie să ne aliniem. Eu cred că prin această liberalizare toţi consumatorii români, atât cei casnici, cât şi cei industriali, au de câştigat”, a declarat ministul Economiei.

ministrul economiei, gaze, pret
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu

Ministrul Economiei, acuză marile companii de gaze

Virgil Popescu este dezamăgit de companiile de gaze E.ON şi Engie, pentru faptul că au încercat să-și păcălească clienții oferindu-le același preț cu 1 iulie, în loc să ofere prețuri mai mici.

„Sunt uşor dezamagit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piaţă, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect. Există un comparator al preţurilor la gaze naturale pe site-ul ANRE, au apărut deja oferte – şi nu vorbesc de companii mici, ci de companii mari care în momentul de faţă sunt furnizori de energie electrică şi intră pe piaţa gazelor naturale – care oferă preţuri cu 15-20% mai mici decât preţurile pe care le au ceilalţi doi furnizori (E.ON şi Engie – n.r.). Cred că şi aceştia, până la urmă, vor examina şi, decât să piardă cota de piaţă, cred că vor scădea ofertele, vor face oferte alternative, astfel încât şi preţul lor să fie undeva între 10-15% mai mic pentru consumatorul casnic”, a spus Popescu.

Ministrul a mai subliniat faptul că orice consumator își poate schimba furnizorul de gaze în cel mult 21 de zile, chiar dacă există a fost deja semnat un contract pe o perioadă determinată. Informațiile se pot găsi pe site-ul ANRE. De menționat este faptul că furnizorul poate fi schimbat în condițiile în care facturile au fost achitate la zi.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI