Toți românii care stau în zonele de deal trebuie să știe asta. Din ce motiv au loc alunecările de teren și cum pot fi prevenite acestea

Emanuela Pană, Rădulescu Valentin 29.08.2021, 14:33
Toți românii care stau în zonele de deal trebuie să știe asta. Din ce motiv au loc alunecările de teren și cum pot fi prevenite acestea

Alunecările de teren reprezintă o categorie de fenomene naturale de risc despre care am auzit cu toții, însă nu tuturor le sunt cunoscute și motivele pentru care ele au loc. Zonele cu relief de altitudine medie alcătuit din dealuri și podișuri sunt spațiile geografice predispuse alunecărilor de teren, iar printre cauzele producerii alunecărilor de teren avem cauze naturale și cauze antropice. Despre ce este mai exact vorba, aflați în rândurile de mai jos.

Românii care stau în zonele de deal trebuie să știe asta

Alunecările de teren sunt deplasări ale maselor de roci, pământuri sau diverse resturi pe o pantă și se pot produce fie de-a lungul acesteia, fie lateral, ca urmare a unor fenomene naturale sau în urma unor activități umane. Printre cauzele naturale responsabile de producerea alunecărilor de teren se numără ploile torențiale, prăbușirile unor grote, eroziunile puternice sau cutremurele de pământ, iar în ceea ce privește cauzele antropice (cauze datorate unor activități umane), pe primul loc se clasează defrișările.

Alunecările de teren pot atrage urmări catastrofale, precum distrugerea construcțiilor prin deplasarea straturilor de roci sub fundamentul lor sau prin acoperirea de avalanșe de pământ, distrugerea căilor ferate, a străzilor, a liniilor electrice şi de telecomunicaţii, dar mai ales pierderea de vieți umane. Din păcate, importanța acordată acestor fenomene naturale este scăzută, în deosebi în zonele în care producerea nu se manifestă evident și cu viteză sportită.

În prezent, primul loc pe țară la alunecările de teren este ocupat de județul Vâlcea, cu peste 400 de zone afectate: „judeţul Vâlcea este cunoscut ca având cele mai multe puncte de alunecări de teren din ţară, şi anume, 453 de locaţii în care avem sau am înregistrat pe parcursul anilor trecuţi alunecări de teren. Judeţele alăturate, Argeş sau Olt, de exemplu, au înregistrate în general o sută, o sută şi ceva de astfel de puncte“, declara șeful ISU Vâlcea.

Printre principalele semne ale alunecărilor de teren se numără:

  • Fisuri (crăpături) pe pământ, pe asfalt, în pereţii clădirilor;
  • Copaci înclinaţi în toate părţile, stâlpi şi garduri strămutate din loc;
  • Dispariţia bruscă a apei din fântâni şi izvoare;
  • Scârţâitul elementelor de construcţie ale caselor;
  •  Starea alarmată a păsărilor şi animalelor.

Alunecările de teren se produc pretutindeni și pot pot antrena mase mici sau mari de pământ și roci, deplasându-se cu viteze diferite.

Citește și: Un lac minier din România crește vizibil pe zi ce trece. A ajuns să stârnească îngrijorare după ce au avut loc mai multe alunecări de teren

Din ce motiv au loc alunecările de teren și cum pot fi prevenite

După cum spuneam și mai sus, alunecările de teren reprezintă o amenințare majoră la adresa vieții umane, fapt pentru care ar trebui luate măsuri de prevenire a acestora. Un proverb foarte cunoscut spune astfel: „Paza bună trece primejdia rea“. Prin urmare, de ce tratezi când poți să previi?

De ce se produc alunecările de teren și cum pot fi prevenite
De ce se produc alunecările de teren și cum pot fi prevenite

Alunecările de teren sunt produse de diverși factori și pot avea loc atât rapid, cât și lent, procesul de alunecare incluzând trei faze:

  • faza pregătitoare, de alunecare lentă, incipientă (procese anteprag);
  • alunecarea propriu‑zisă (trecerea peste pragul geomorfologic);
  • stabilizarea naturală (echilibrarea, procese postprag).

În cazul proceselor clasice, tipice, forma de relief se definește prin:

  • râpa de desprindere;
  • corpul alunecării;
  • fruntea alunecării;
  • suprafața de alunecare.

Principalele motive pentru care se produc alunecările de teren sunt:

  • defrișarea pădurilor (copacii fixează solul și previn apariția unor astfel de incidente);
  • cutremurele;
  • ploile abundente dintr-o anumită zonă (pământul se înmoaie și se desprinde de versanți).

Prin urmare, cel mai bun mod de a preveni alunecările de teren îl reprezintă împădurirea sau, după caz, reîmpădurirea versanților și stoparea defrișării. Vegetația este cea care ține pământul în loc și nu-i permite să o ia la vale.

Alte metode prin care putem evita declanșarea alunecărilor de teren sunt:

  • drenarea apelor de suprafață și a celor subterane;
  • evitarea tăierii versanților;
  • efectuarea de lucrări de rezistență;
  • ultilizarea cablurilor pretensionate (tot o soluție de stabilizare);
  • realizarea de filtre pentru a reduce efectul de sufoziune.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...