Toți românii care călătoresc în UE trebuie să știe. Decizia venită de la nivel înalt cu puțin timp în urmă

Stan Filon 14.04.2022, 15:14
Toți românii care călătoresc în UE trebuie să știe. Decizia venită de la nivel înalt cu puțin timp în urmă

Vin vești bune pentru europeni, după ce s-a decis ca roaming-ul să fie extins fără taxe suplimentare în Uniunea Europeană. Astfel, consumatorii vor putea folosi internetul, vor putea efectua apeluri şi vor trimite mesaje text fără costuri suplimentare, până în anul 2032. Sistemul prevede că cetăţenilor nu li se pot aplica taxe suplimentare pentru apelurile efectuate sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE.

Toți românii care călătoresc în UE trebuie să știe asta

Așadar, liderii europeni au convenit că cetăţenii vor putea să efectueze apeluri, să transmită mesaje text şi să utilizeze datele mobile atunci când călătoresc în interiorul UE fără costuri suplimentare şi la acelaşi nivel de calitate ca în ţara lor de origine.

Aceștia vor avea şi un acces mai bun la comunicaţiile de urgenţă, indiferent de locul în care se află în Europa şi vor putea să primească informaţii clare referitoare la situaţia în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming. Actualul regulament urma să expire la data de 30 iunie 2022.

Toti romanii care calatoresc in UE trebuie sa stie asta
Toti romanii care calatoresc in UE trebuie sa stie asta

Nou regulament pentru roaming

Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022 şi va expira la data de 30 iunie 2032 . Facilităţile privind roaming-ul au fost introduse în UE încă din anul 2017.

Dar ce este, mai exat, roaminul? Ei bine, acesta intervine atunci când folosiți telefonul mobil în timp ce călătoriți ocazional în afara țării în care locuiți sau aveți legături stabile în țara respectivă ca urmare a studiilor efectuate acolo sau poate că lucrați chiar peste hotare, însă folosiți abonamentul din țara de origine. Asta înseamnă că folosiți serviciile de roaming.

Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, sunteți considerat a fi în roaming. Prin urmare, vi se vor percepe prețuri interne pentru apelurile, mesajele text și utilizarea datelor în UE. Aceasta este considerată o „utilizare corectă a serviciilor de roaming”.

Ori de câte ori treceți o frontieră în UE, ar trebui să primiți un mesaj text de la operatorul de telefonie mobilă care vă informează că sunteți în roaming și vă reamintește de politica sa de utilizare corespunzătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...