Specialiștii anunță cinci posibile crize care ar putea produce consecințe grave pentru România, în 2022. Oamenii ar trebui să fie atenți la toate semnalele din următoarea perioadă, pentru a putea lua măsuri sau cere ajutor. Scenariul negativ cuprinde facturile la curent electric, pandemia, majorarea prețurilor, mâncarea tot mai scumpă și protestele de stradă.
Noul an nu vine doar cu speranțe și dorințe. În România, se întrevăd cinci crize care ar putea avea consecințe grave pentru toată lumea. Una dintre marile probleme ale țării o reprezintă valul cinci al pandemiei de coronavirus, alimentat de apariția tulpinii sud-africane Omicron. Facturile mari la energie electrică este un alt punct sensibil în 2022. Dar să vedem care sunt aceste cinci crize dezvăluite de experți.
2022 va fi foarte greu și dificil pentru români, în ceea ce privește evoluția prețurilor la gaze și energie electrică, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Dacă, anul trecut, gazul natural se tranzacționa cu 4 euro, în prezent, prețul este de 130 de euro, ceea ce înseamnă un salt greu de imaginat și de explicat pentru consumatori.
„Prețul evoluează la niște înălțimi pe care nici nu ne gândeam că o să le atingă. Deci, dacă abia anul trecut, ca urmare a reducerii consumului, pe piețele europene gazul natural se tranzacționa cu 4 euro, astăzi, prețul este de 130 de euro. Deci de la 4 la 130 de euro este un salt greu de imaginat și greu de explicat pentru consumatori.
Vestea proastă este că acestă evoluție din piețele angro pe care o vedem atât la gaze cât și la energie electrică încă nu a ajuns în totalitate în piața cu amănuntul. Încă sunt consumatori care primesc energie sau gaze în baza unor contracte încheiate în prima parte a anului 2021, care sunt valabile și prețurile sunt menținute cel puțin pentru un an, aceștia încă nu au resimțit acest impact.
Putem să vorbim despre o incapacitate administrativă, dar nu neapărat la nivelul României. Pentru că această criză nu se resimte doar în România, ci este peste tot în Europa. Doar pentru că Rusia nu este dispusă să suplimenteze cantitatea de gaze spre Europa, ne-a dus prețul la 130 de euro. Este o incapacitate administrativă a întregii Europe faptul că am ajuns aici”, a precizat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul conferinței „Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor – de la sursă, la resursă”.
Inflația a devenit o problemă complexă în întreaga lume. Haosul creat în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale va afecta și țara noastră în 2022.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Rata anticipată a inflației pentru 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%, anunță oamenii de specialitate. De aceeași părere este şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a explicat consecințele liberalizării preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale şi la ce ar trebui să fie românii atenți în perioada următoare.
„Principala îngrijorare în acest an este inflația şi nu numai în România, asta este o problemă a planetei. Absolut tot sistemul economic global este sub presiunea unui galop al prețului. Trebuie să fim atenți la specificul acestei inflații, pentru că nu este vorba de un fenomen în definiție. Definiția inflației este limpede: creșterea generalizată a preţurilor de consum.(…)
Nu se ştie cum va fi la anul. Eu o văd mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă.
România trebuie să înțeleagă are ca sursă inflația globală, dar are şi un specific naţional şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Acest haos a ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemena creștere. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este o situaţie ca la noi care vine cu multe din urmă şi anume media avuției financiare în gospodăriile populației este cu mult sub media Europeană”, a dezvăluit Adrian Vasilescu, la Antena 3.
Oamenii de știință spun că România se va confrunta cu valul cinci al pandemiei, care va fi cel mai grav de până acum. Sistemul sanitar este deja în colaps, iar un nou val de infectări va produce urmări catastrofale.
Toate sindicatele şi categoriile profesionale amenință că, la începutul anului 2022, vor organiza ample proteste de stradă, din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă precare.
Anul viitor, România va avea cu legumele şi fructele importate, deoarece producția a scăzut în alte ţări cu 40% din cauza exploziei preţurilor la energie şi crizei îngrășămintelor.