Top 5 cărți de spiritualitate dintre cele mai bune și mai discutate pe internet

Ileana Mlădinoiu 20.12.2020, 16:26
Top 5 cărți de spiritualitate dintre cele mai bune și mai discutate pe internet

Top 5 cărți de spiritualitate dintre cele mai bune și mai discutate pe internet. Pentru ca să nu pierdeți timp uitându-vă în sus, atunci când aveți chef să citiți o carte de spiritualitate interesantă și relevantă, ținând cont că îndrumătorii spirituali sunt necesari și oricând bine-veniți în casele (bibliotecile) noastre, oferim un tablou a ceea ce a fost împărtășit pe internet. 

Top 5 cărți de spiritualitate dintre cele mai bune și mai discutate pe internet

Top 5 cărți de spiritualitate dintre cele mai bune și mai discutate pe internet. Sigur că există multe alte cărți bune de spiritualitate care nu au fost cuprinse în acest top 5. Poate că ele vor face subiectul unui alt articol.

1. Arta meditației, de Matthieu Ricard

Meditația este o practică, o artă, pe care cei mai mari înțelepți o urmăresc de-a lungul vieții. Matthieu Ricard, autorul cărții din prezentul top, doctor în biologie moleculară la Institutul Pasteur, a renunțat la strălucita sa carieră științifică pentru a se converti la budism pe care l-a descoperit la sfârșitul anilor 1960. 

Din 1972, s-a stabilit în Himalaya, locuind în mănăstirea Shechen din Nepal. În 1978, a fost hirotonit călugăr și a devenit cel mai popular ambassador al budismului, , însoțindu-l frecvent pe Dalai Lama în călătoriile sale ca interpret. Oriunde ar merge, este întrebat de către cei interesați: „Tu, care ești călugăr, explică-ne, ce este meditația? Care-i rostul ei ? Cum meditezi? Ce scoatem din ea? La toate aceste întrebări complexe, Matthieu Ricard răspunde ca un real pedagog.

Prin “Arta meditației”, Ricard ne îndrumă pas cu pas pe calea către o experiență universală bazată pe dragoste, altruistm, compasiune și beneficiile meditației. Scrisă într-un limbaj simplu, această carte conține elementele esențiale: concepte cheie, baze teoretice, sfaturi utile, exerciții etc. 

2. Cele patru legăminte toltece. Cartea înțelepciunii, de Don Miguel Ruiz 

În urmă cu mii de ani, în sudul Mexicului, toltecii erau cunoscuți ca un popor al cunoașterii.  Antropologii i-au descris ca pe o națiune sau o rasă, dar în realitate erau oameni de știință și artiști care formau o societate dedicată explorării și păstrării cunoștințelor și practicilor spirituale ale vechilor maeștri. 

Maeștrii (nagualii) și studenții s-au adunat la Teotihuacan, orașul antic al piramidelor de dincolo de Mexico City, cunoscut ca locul în care Omul devine Dumnezeu. De-a lungul mileniilor, nagualii au fost obligați să ascundă înțelepciunea ancestrală și să o păstreze în umbră. Însă, Carlos Castaneda (autor american) a introdus publicul larg învățăturile șamanilor mexicani, care provin din tradiția toltecă. În această carte, Don Miguel dezvăluie sursa credințelor limitative care ne fură bucuria și creează suferințe inutile.

 Conform libris.ro, cele patru legăminte toltece sunt: 

-Fii impecabil în tot ceea ce spui

Nu rostiți decât adevărul. Nu afirmați decât ceea ce gândiți cu adevărat. Nu folosiți cuvintele pentru a jigni sau pentru a bârfi, lucru valabil inclusiv pentru voi.
Aplicați puterea cuvântului în sensul adevărului și al iubirii.

-Nu lua nimic la modul personal

Nimic din ceea ce fac alții nu are vreo legătura cu voi. Tot ce afirmă și tot ce fac ei este proiecția propriei lor realități, a propriului lor vis.
Dacă deveniți imuni la opiniile și la acțiunile celor din jur, nu veți mai fi victimele unei suferințe inutile.

-Nu faceți presupuneri inutile

Căutați în voi curajul de a pune întrebări și de a exprima ceea ce doriți cu adevărat.
Comunicați cu cei din jur cât mai clar cu putință, evitând astfel neînțelegerile, tristețea și dramele inutile. Acest legământ este suficient pentru a vă transforma radical viața.

-Faceți întotdeauna tot ce vă stă în puteri

Nu uitați insa că eficiența noastră maximă se schimbă de la o clipă la alta, la fel cum starea organismului diferă atunci când acesta este sănătos de momentul când este bolnav. Indiferent de circumstanțe, faceți tot ce vă stă în puteri. Veți evita astfel auto-judecarea, criticile și regretele inutile.  

O carte buna este ca o comoara de nepretuit
O carte buna este ca o comoara de nepretuit

3. Alchimistul, de Paulo Coelho

Paulo Coelho este unul dintre cei mai iubiți autori ai timpului nostru. Cu șaptezeci și cinci de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, cărțile sale au fost traduse în șaizeci și una de limbi și publicate în 150 de țări. A primit multe dintre cele mai prestigioase premii internaționale și este membru al Academiei braziliene de literatură din 2002. Alchimistul este primul său roman. 

Santiago, un tânăr cioban andaluz, pleacă în căutarea unei comori îngropate la poalele piramidelor. Când îl întâlnește pe Alchimist în deșert, acesta îl învață să-și asculte inima, să citească semnele sorții și, mai presus de toate, să-și urmeze visul. Cartea este o minunată poveste filosofică destinată copilului care zace în fiecare ființă. A reușit să marcheze o generație de cititori.

4. Cele șapte legi spirituale ale succesului, de Deepak Chopra 

Există multe aspecte ale succesului. Bogăția materială este doar unul dintre ele. Pentru că, mult mai mult decât o destinație, succesul este o direcție. Este adevărat, abundența materială, în toate expresiile sale, face calea mai plăcută. Dar adevăratul succes include și sănătatea, energia, dragostea de viață, armonia relațiilor, libertatea de a crea, stabilitatea emoțională și psihologică, bunăstarea, liniștea sufletească. 

Și totuși, toate aceste bucurii nu ne vor satisface, dacă nu cultivăm în noi semințele divinității. A avea succes înseamnă a te întâlni cu divinul, oriunde ai merge. Înseamnă a-l vedea și în tot ceea ce te înconjoară, în ochii unui copil, în frumusețea unei flori, în zborul unei păsări.

În șapte legi simple, dar riguroase, Dr. Deepak Chopra ne oferă cheile succesului în toate domeniile. Adică cheile înțelepciunii și adevărata fericire. Autorul celor mai bine vândute cărți, traduse în treizeci și cinci de limbi, inclusiv Cum să-L cunoști pe Dumnezeu, Cheile spirituale ale bogăției și Zeii luminii, dr. Deepak Chopra se bazează pe înțelepciunea excepțională a tradițiilor spirituale mondiale. 

5. Viețile maeștrilor, de Baird Thomas Spalding

Baird Thomas Spalding este un scriitor american, cunoscut îndeosebi ca autor al Vieților Maeștrilor, o lucrare care relatează călătoria sa ce l-a adus în contact cu ființe cu puteri uimitoare. La vârsta de patru ani, a făcut prima sa călătorie în India. În 1894, interesându-se de spiritualitate, a luat parte la o expediție care l-a dus în Nepal, Tibet și Himalaya.

Abia în 1921 și-a povestit experiențele din Viețile Maeștrilor, unde a susținut că a întâlnit oameni cu puteri uimitoare, inclusiv pe Iisus Hristos (sursa wikipedia). 

La 22 decembrie 1894, unsprezece oameni de știință americani s-au întâlnit în Potal, un mic sat din India. Sceptici din fire, ei nu acceptă niciun adevăr a priori, dar anumite fenomene religioase îi intrigă.  Atunci decid să verifice cu ochii lor minunile realizate de Maeștrii răsăriteni. Pentru că în India, în Tibet și în Nepal există bărbați cu facultăți uimitoare care comunică la distanță, călătoresc prin levitație și vindecă bolnavii. 

Oamenii de știință descoperă, încetul cu încetul, fascinați, legi fizice și psihice încă necunoscute: datorită unui ascetism cu reguli bine stabilite, mintea devine capabilă să stăpânească materia și chiar să-și părăsească învelișul carnal. În contact cu această ierarhie invizibilă a Maeștrilor înțelepciunii, ei încep o călătorie spirituală care îi va conduce la descoperirea Sinelui lor profund, atemporal și etern.