Cine a inventat poker-ul. De unde vine, de fapt, cel mai popular joc de cărți din lume. E mult mai vechi decât se credea

Mihai Roșoiu 09.11.2020, 15:04
Cine a inventat poker-ul. De unde vine, de fapt, cel mai popular joc de cărți din lume. E mult mai vechi decât se credea

Poker-ul este, cu siguranță, cel mai popular joc de cărți din lume. Practicat de oameni din toate păturile sociale, poker-ul are o istorie pe cât de interesantă, pe atât de îndelungată. Suprinzător sau nu, au existat mai mulți cercetători, care au dorit și au reușit să identifice originea acestui joc de noroc. Evident, oamenii care au studiat istoria fenomenului, locul în care s-a jucat pentru prima dată nu a putut fi identificat. Există însă multe dovezi referitoare la vechimea sa.

Cel mai popular joc de cărți de noroc ar fi fost inventat în China

În mod oficial, poker-ul ar fi apărut în Franța, undeva în secolul al XVII-lea, însă oameni de știință înaintează o variantă. Sunt dovezi că un joc asemănător era practicat în urmă cu 1000 de ani. Undeva la curtea unuia dintre regii Chinei, oamenii își umpleau timpul liber un joc aproape identic cu poker-ul. De asemenea, se spune că acesta ar fi apărut odată cu un alt joc celebru, cel de domino.

Dacă în cazul predecesorului jocului de poker nu s-au păstrat detalii, dominoul i-a cucerit pe asiatici. Aceștia l-au împăștiat în toată lumea, inclusiv în Statele Unite, unde a fost adus de către emigranți.

Varianta Persia, mult mai aproape de adevăr

O altă variantă înaintată de oamenii de știință este cea a Persiei, ca țară de origine a acestui joc de cărți. Potrivit datelor adunate de cercetători, în secolul a XIV-lea ar fi fost practicat un joc asemănător. Se juca cu 20 de cărți. Cele mai importante cărți erau: zecele sau dansatorul (“the couli”), valetul sau soldatul (“serbaz”), dama sau regina (“bibi”), regele (“shah”) și asul (“as”).

Poker-ul ar fi fost jucat prima data in China
Poker-ul ar fi fost jucat prima data in China

Până la certificarea uneia dintre variantele istoricilor, predecesorul poker-ului are și un nume asemănător. În Franța secolului al XVII-lea se juca „poque”, un joc de cărți, care a fost rapid importat de către alte țări. Jocul s-a propagat în cele mai multe țări europene și a ajuns inclusiv peste Ocean.

Cu timpul, oamenii i-au stabilit reguli clare și mai târziu au apărut mai multe variante ale jocului de cărți. Cine a inventat poker-ul nu vom putea afla niciodată. La fel cum nu vom afla cu exactitate de unde vine, de fapt, cel mai popular joc de cărți al lumii.

Poker-ul are mai multe variante de joc, toate fiind însă similare. În funcție de varianta jucată, mâinile pot fi formate folosind cărți care sunt ascunse față de adversari sau dintr-o combinație de cărți ascunse și cărți arătate.

Alte jocuri care folosesc sistemul de ierarhie a mâinilor de la poker sunt cunoscute tot sub numele de „poker.” Poker-ul video este un joc pe calculator pentru un singur jucător care funcționează ca o Slot machine.

Urmăriți Impact.ro și pe