Tipurile de mașini care pot parca gratuit în București. Care sunt condițiile și unde poți solicita vinieta specială

Anca Manolica 18.08.2022, 16:47
Tipurile de mașini care pot parca gratuit în București. Care sunt condițiile și unde poți solicita vinieta specială

Primăria Capitalei a decis ca începând din 15 august 2022 să aplice regulamentul de parcare stabilit în urmă cu ceva ani. Așa se face că toate locurile de parcare au devenit obligatoriu cu plată, fiind complet interzisă parcarea autovehiculelor pe trotuare. Totuși, există anumite tipuri de mașini care pot continua să parcheze gratuit în București. Iată care sunt condițiile clare.

4 tipuri de mașini care pot parca în continuare gratuit în București

Autoritățile din Capitală au decis ca, din 15 august să schimbe sistemul de tarifare a parcărilor. Astfel, bucureștenii care dețin autoturisme și vor să parcheze în oraș, vor trebui să plătească anticipat pentru un loc de parcare, în caz contrar vor fi pasibili de amendă și se vor trezi cu mașina blocată.

De la această dată, toți șoferii, inclusiv riveranii, vor fi nevoiți să plătească o taxă de 10 lei/h pentru parcare sau un abonament de până la 900 lei/lună, dacă vor folosi locurile „albastre” aflate în gestiunea Primăriei Capitalei. Există, însă, patru categorii de mașini care pot continua să parcheze gratuit în parcările publice de utilitate generală din București.

Potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 140/2016, este vorba despre toate tipurile de automobile electrificate, mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid și 100% electrice. Atenție, însă, pentru că există două condiții esențiale: autoturismele trebuie să fie înmatriculate în București, iar proprietarul să dețină buletin de București și să solicite o vinietă specială pentru parcare gratuită.

Așadar, cei care circulă în București cu o mașină mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid sau 100% electrică care nu este înmatriculată aici, vor trebui să plătească parcarea.

„Locurile albastre” de parcare din București
„Locurile albastre” de parcare din București

Unde se poate solicita vinieta specială

Persoanele fizice rezidente care au mașini electrificate pot solicita o vinietă specială pentru a putea parca gratuit în București. Aceasta are o valabilitate de 5 ani de la data emiterii (pentru cele emise după data de 30.03.2022, restul își vor pierde valabilitatea la data inscripționată pe acestea).

Reînnoirea vinietei poate fi făcută înainte de data expirării acesteia, la cererea expresă a proprietarului, dar nu mai devreme de doi ani de la data emiterii.

Cererea pentru a obține o astfel de vinietă poate fi descărcată de pe site-ul oficial al Administrației Străzilor București. Iar solicitările pentru eliberarea vinietei se pot fie transmite prin e-mail, la adresa [email protected] fie depuse la registratura Administrației Străzilor, str. Domnița Ancuța nr. 1, luni – vineri 08.00-12.00 și 12.30-16.00.

Documente necesare:

  1. Cerere tip
  2. Certificat e înmatriculare auto (copie/scanat)

Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că începând din data de 15 august vor fi amendaţi toţi șoferii care vor parca pe aşa-numitele „locurile albastre” din zona centrală a Capitalei fără a plăti. Iar dacă problema va persista, se va trece la blocarea roţilor autovehiculelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...