Tichete de masă 2022. Le primesc și românii care nu aveau acces la ele înainte

Badea Violeta 26.04.2022, 08:55
Tichete de masă 2022. Le primesc și românii care nu aveau acces la ele înainte

Vești bune pentru această categorie de români! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, de curând, legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. Asta înseamnă că persoanele fizice care întreprind activități casnice ocazionale vor putea fi remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice.

Tichete de masă pentru prestatorii de activităţi casnice

Românii care desfăşoară activităţi casnice ocazionale, inclusiv bonele, au primit o veste bună chiar înaintea sărbătorilor pascale. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care aceste persoane vor putea fi remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice. Acestea sunt, mai exact, niște bonuri valorice destinate plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorii casnici.

Tichetele de masă conțin, bineînțeles, elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestora. Valoarea nominală a fiecăruit bon este de 15 lei. Ea poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Odată cu această decizie, autoritățile speră să pună capăt muncii la negru.

„Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obținut atât de beneficiar, cât şi de persoana care desfăşoară activitatea la acel beneficiar, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale către bugetul de stat.

Astfel, munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilități de progres profesional, cu venituri mai mici decât cele de pe piața muncii, fără protecție socială.

Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziția economico-socială precară în comparație cu persoanele angajate cu forme legale.

Persoanele fizice, beneficiare ale acestor servicii informale, plătesc remunerații mici, de multe ori sub nivelul salariului minim pe economie și sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregătirea și timpul lucrat de cel în cauză”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege.

Noi reguli pentru plata prestatorilor casnici
Noi reguli pentru plata prestatorilor casnici

Legea care reglementează activităţile casnice a fost promulgată de Iohannis

Amintim că legea care reglementează activităţile casnice a fost inițiată de fostul ministru Raluca Turcana. Ulterior, aceasta fost adoptată de deputați cu 257 de voturi „pentru”, 13 „contra și 25 de abţineri, pentru ca mai apoi să fie promulgată de șeful statului.

Conform legii, activitatea casnică este definită ca fiind activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Se menționează că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi cum ar fi: servicii de curăţenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi.

Beneficiarul casnic şi prestatorul convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă, plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...