Theresa May lasă Brexit pe mâna altcuiva: care e motivul pentru care pleacă din toate funcțiile

Alexandru Ioanid 07.06.2019, 09:44
Theresa May lasă Brexit pe mâna altcuiva: care e motivul pentru care pleacă din toate funcțiile

Premierul Theresa May își va da demisia, oficial, din funcție de lider al Partidului Conservator și, pe cale de consecință, și din fruntea Guvernului. Asta înseamnă că vor urma alegeri și că ieșirea Marii Britanii din UE trebuie gestionată de altcineva.

Theresa May a promit, n-a livrat și a plecat. Cam așa ar putea fi rezumată povestea politică a premierului britanic, care demisionează, oficial, din funcția de președinte al Partidului Conservator.

Pe cale de consecință, pleacă și din fruntea Guvernului.

May nu a reușit să treacă acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană prin Parlament. E vorba de înțelegerea negociată cu Bruxelles, pe care parlamentarii britanici din Camera Comunelor au respins-o în repetate rânduri.

Saga Brexit continuă, așadar, dar acest cartof fierbinte e mutat acum în mâinile altcuiva. Noul termen stabilit pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este 31 octombrie.

Foto: Reuters

Ce urmează după plecarea premierului Theresa May

Theresa May va mai rămâne în funcție doar pentru ca locurile să nu rămână vacante până la alegerea succesorului ei. Este un fel de interimat.

Cel mai probabil, succesorul său se va alege în luna iulie, după lungi proceduri în interiorul Partidului Conservator, care presupun slectarea candidaților audierea lor și, mai apoi, votul.

În Marea Britanie nu se vor organiza alegeri anticipate. Viitorul lider al Partidului Conservator se va alege din rândul candidaților formațiunii și tot el va ocupa și funcția de premier.

Reuters remarcă faptul că noul lider conservator și, implicit, premier al Marii Britanii ar putea avea o atitudine mult fermă în privința retragerii din UE.

După cum anticipau mulți analiști, demisia premierului Theresa May cele două funcții importante deținute poate reprezenta și sfârșitul carierei politice.

Ea a fost cea care s-a ocupat de negocierea acordului Brexit și tot ea e cea care a eșuat în a-i convinge pe parlamentarii britanici să accepte înțelegerea.

Urmăriți Impact.ro și pe