Saga Brexit: ce trebuie să știe românii și ce nu li s-a spus de la Bruxelles

Alexandru Ioanid 11.04.2019, 12:46
Saga Brexit: ce trebuie să știe românii și ce nu li s-a spus de la Bruxelles

Ai aflat deja că Brexit se amână din nou până la 31 octombrie, adică până la Halloween. Coincidență sau nu, cam la fel de mascate sunt și declarațiile oficialilor. Mascate de formalități, de promisiuni sau, pur și simplu, de necunoașterea subiectului.

E deja a doua amânare a ieșirii Marii Britanie din Uniunea Europeană, după cea din 29 martie. Și istoria pare fără sfârșit.

Nimeni nu prea a știut ce e cu Brexit și nimic nu pare bătut în cuie nici până acum. S-au negociat niște înțelegeri la Bruxelles, ele nu au fost acceptate în Parlamentul de la Londra. Apoi, s-au pus pe foaie alte condiții în Marea Britanie, dar ele nu au fost aprobate la Bruxelles și tot așa.

Bâjbâiala oficialilor pe aceste subiecte îi pune, însă, într-o situație dificilă pe români.

Vor avea de suferit românii care trăiesc în Marea Britanie? Vor exista restricții de călătorie pentru cei care vor să viziteze Londra? Sunt întrebări la care oficialii trebuie să răspundă. Și, înainte să o facă, trebuie să se pună ei înșiși de acord.

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Odată cu ieșirea Regatului din blocul comunitar, dacă ea se va întâmpla vreodată, primii afectați sunt românii care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie. Cele mai recente statistici arată că ar fi în jur de 430.000 de cetățeni români acolo. Dar e vorba doar de românii înregistrați, cei care plătesc taxe și asigurări. Dacă îi luăm în calcul și pe cei fără forme legale, numărul lor se dublează. Se apropie de un milion.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, miza, recent, pe respectarea promisiunilor făcute de Guvernul de la Londra. Theresa May se angajase că va menține drepturile pe care le au în acest moment, în calitate de cetățeni care fac parte din Uniunea Europeană.

Oficialii de la București dădeau asigurări că românii din Regat vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, de a munci și de a studia fără restricții până la finalul lui 2020.

Mai exact, până la 31 decembrie, când expiră perioada de tranziție negociată de Marea Britanie cu Uniunea Europeană. Această perioadă de tranziție rămâne negociată și nu e influențată de momentul ieșirii Marii Britanii din UE. Ba, mai mult, perioada de tranziție poate fi chiar prelungită.

„Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale”

Ministerul Afacerilor Externe

Promisiunile sună frumos, dar nu ajută

În Regat, însă, românii care trăiesc și muncesc legal nu se hrănesc cu promisiuni. Ei sunt, pe bună dreptate, îngrijorați și nimeni nu pare să-i lămurească.

Reprezentanții Consiliului Românilor de Pretutindeni au declarat, pentru impact.ro, că mulți știu că economia Marii Britanii va avea de suferit. Și observă „artificiile” autorităților de la Londra.

„Îngrijorările sunt mari, majoritatea se tem că nu va fi un deal și se va ieși brusc și se așteaptă o devalorizare a lirei sterline. Ei au crescut acum, în ultimul timp, artificial, au injectat bani în piață și s-a apreciat artificial lira sterlină, s-a dus undeva până la 5,55 de lei. Să prevină deprecierea și să liniștească populația”

Mirel Prisăcaru, consilier Consiliul Românilor de Pretutindeni

Majoritatea românilor din Marea Britanie locuiesc cu chirie. Sunt foarte puțini cei care își permit o locuință proprie și, din acest motiv, un declin al economiei ar însemna salarii mai mici.

„Chiriile sunt printre cele mai mari din lume, cel puțin la Londra. Marea Britanie e în primele două-trei țări din lume, din acest punct de vedere. O chirie pentru o casă pornește de la 1.300 de lire sterline. Și vorbim de o casă cu două camere, un living și toalete, strictul necesar”

Mirel Prisăcaru, consilier Consiliul Românilor de Pretutindeni

Documentele negociate până acum arătau că cei mai privilegiați vor fi cei care sunt deja în Marea Britanie de cel puțin cinci ani. Ei pot aplica pentru un document care le atestă un statut special, un document care, în fapt, le garantează drepturile actuale pe termen nedefinit.

Pentru românii care nu au împlinit încă cinci ani de când stau în Marea Britanie e mai complicat.

Ei pot rămâne doar până la termenul la care legea le permite să obțină statutul special. Și aici sunt la mâna autorităților britanice, care vor judeca fiecare caz în parte și vor lua o decizie în funcție de situația fiecăruia.

Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Marea Britanie

După Brexit, Marea Britanie nu va mai fi parte din Uniunea Europeană. Așa că, după finalizarea perioadei de tranziție, adică după 31 decembrie 2020, vei avea nevoie de pașaport pentru a intra în Regat.

S-a speculat, la un moment dat, că Marea Britanie ar putea impune chiar vize, după modelul Statelor Unite. O astfel de decizie poate fi luată numai de Guvernul de la Londra, dacă va crede că se impune acest lucru.

După ce a devenit țară care nu mai e membră UE, Marea Britanie își poate face legislația după bunul plac. Cel mai probabil, însă, își va negocia relații amiabile cu Bruxellesul și va ține aproape, având în vedere implicațiile economice.

Ce este cert în acest moment e că, până la 31 decembrie 2020 cel puțin, poți călători în Marea Britanie doar cu buletinul. În perioada de tranziție urmează să fie stabiliți și termenii viitoarei relații dintre Marea Britanie și celelalte state membre. Abia atunci lucrurile vor fi clare și vom afla ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2021.

Cum s-au pregătit UE și România pentru un Brexit fără acord

Bruxellesul a tot sperat că Marea Britanie va obține un consens în Parlamentul de la Londra și va evita ieșirea fără niciun acord.

„Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii. Noi am depus toate eforturile”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Nu a fost să fie, deocamdată. S-a ajuns într-o situație care nu convine niciuneia dintre părți, tocmai de aceea astfel de amânări reprezintă, pentru moment, cea mai bună soluție.

Bruxellesul anticipează, însă, că poate exista și situația în care se iese fără niciun acord și s-a pregătit.

A pus pe hârtie mai multe propuneri legate de regimul de vize, de transportul aerian și feroviar sau de bursele Erasmus. Toate sunt de găsit pe site-ul Parlamentul European, dar deocamdată sunt propuneri. Ele vor fi dezbătute și votate până la sfârșitul perioadei de tranziție. Și forma finală va depinde foarte mult și de cum se poziționează Londra.

Dacă pregătește o legislație dură la adresa foștilor săi colegi din UE, atunci răspunsul va fi unul pe măsură. Aceeași abordare e aleasă și de oficialii de la București.

„Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit (…) Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România”

Carmen Dan, ministrul de Interne

Calmul e cea mai bună abordare, oricât de greu ar suna

  • Dacă mergem de Paște acasă, ne mai putem întoarce?” „Dacă mergem acasă, avem nevoie de pașaport?”

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, admitea recent că românii care trăiesc în Regat sunt, pe bună dreptate, îngrijorați, potrivit Hotnews.

„Apelul meu pentru toți este să trateze lucrurile cu calm pentru că nimeni nu le va cere pașaport, deocamdată, într-un orizont de timp care va fi probabil 2021, să nu intre în panică pentru că regimul de circulație către Marea Britanie va rămâne același. Nu o să le ceară nimeni nici pașaport, nici viză. (…) Să fie convinși că nu o să-i oprească nimeni să intre înapoi în Marea Britanie, dacă pleacă”

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra

Românii care locuiesc în Marea Britanie sunt sfătuiți să își ia informațiile numai din surse sigure, să acceseze pentru informații pagina de web sau Facebook a ambasadei pentru a afla toate informațiile necesare pentru înregistrarea ca rezidenți.

Această procedură va demara, însă, în momentul în care data BREXIT-ului va fi clară. De asemenea, ambasadorul susține că e important ca toți românii să aibă contracte de muncă valide și toate actele în regulă.

„Românilor nu li se face o favoare pentru că lucrează sau studiază în Marea Britanie. E vorba de un proces care implică două părți. Și industria, și finanțele au nevoie de forță de muncă și ca atare presiunea pe un statut care să fie convenabil imigrației va veni din partea unor componente ale economiei britanice. Doar în NHS, sunt aproximativ 10.000 de cadre medicale, surori, avem aproape 10.000 de studenți care studiază în Marea Britanie. Este o nervozitate foarte mare . Toate aceste zone sunt interesate de menținerea liberei circulație și dreptului la muncă și învățătură. O restricționare ar însemna o pierdere foarte importantă. (…) Ai noștri muncesc. În Londra se spune că, dacă nu cunoști un instalator român sau polonez, ai putea avea probleme serioase cu centrala termică”

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra
Urmăriți Impact.ro și pe