The Crown, serialul de succes care dezvăluie secretele reginei Elisabeta a II-a. Cât adevăr se regăsește, de fapt, în scenele filmate

Anca Manolica 16.09.2022, 17:46
The Crown, serialul de succes care dezvăluie secretele reginei Elisabeta a II-a. Cât adevăr se regăsește, de fapt, în scenele filmate

Interesul oamenilor cu privire la familia Regală există de foarte mult timp, iar acest lucru a fost demonstrat atunci când Netflix a anunțat în 2016 că va lansa The Crown, serialul lui Peter Morgan care investighează și expune viața și secretele despre domnia reginei Elisabeta a II-a. Dar cât adevăr se regăsește, de fapt, în scenele filmate?

The Crown, serialul care dezvăluie secretele reginei Elisabeta a II-a

După 70 de ani de tron, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a încetat din viață joi, 8 septembrie, la reședința sa de la Balmoral. Vestea morții reginei a îndoliat o lume întreagă, mulți spunând că acesta este sfârșitul unei ere. Cum viața familiei regale a reprezentat dintotdeauna un interes pentru populație, acum, cu atât mai mult, a crescut interesul pentru serialul care prezintă secretele reginei.

Elegantul serial de epocă a captivat publicul cu privire la viața privată a defunctei suverane (Claire Foy), însă mulți fani se întreabă cât de mult din acest serial plin de farmec se bazează pe viața reală. În timp ce unele elemente, cum ar fi relația Ducelui și Ducesei de Windsor cu familia regală și idila Prințesei Margaret cu elegantul Pete Townsend, sunt adevărate, mai multe elemente cheie ale serialului sunt fie total inventate, fie exagerate pentru un efect dramatic.

O demisie care a marcat începutul unei ere

Cu Claire Foy în primul și al doilea sezon din The Crown, intriga începe cu căsătoria lui Elizabeth cu Philip (Matt Smith) în 1947. După ce a renunțat la titlurile sale, Filip de Edinburgh va fi cunoscut, începând din 1953, ca prinț și consort al monarhului, lucru care va reprezenta o problemă constantă pentru cuplul regal. Regina a obținut tronul după ce unchiul ei, George al VI-lea, a demisionat de pe tron.

Ficțiunea ne oferă, de asemenea, o privire asupra politicii britanice prin prezența lui Winston Churchill, cel care i-a condus pe britanici în cel de-al Doilea Război Mondial, care intră în scenă după ce a fost reales prim-ministru.

De asemenea, îl vedem pe Philip în călătoria sa individuală în jurul lumii, reprezentând casa regală. O presupusă infidelitate din partea prințului este sugerată, dar nu și dovedită.

Se arată LI cum viața lui Charles al Angliei începe să fie dirijată de părinții săi pentru ca într-o zi să devină rege. Pe de altă parte, este prezentată copilăria lui Filip și a familiei sale. Sezonul 2 se încheie cu un scandal de infidelitate care a mobilizat societatea britanică și cu Philip jurându-i iubire veșnică soției sale.

Claire Foy în The Crown
Claire Foy în The Crown

Sosirea Dianei de Wales

Olivia Colman (sezoanele 3-4) intră în The Crown pentru a da o imagine mai matură Elisabetei a Angliei. Vedem, de asemenea, cum familia încearcă să treacă peste unul dintre cele mai dificile momente: o societate din ce în ce mai anti-monarhistă.

Serialul ne face cunoștință cu un nou personaj, Prințesa Alice a Greciei și Danemarcei, mama lui Philip, care trăiește într-un sanatoriu după ce a fost diagnosticată cu schizofrenie.

Dar poate că unul dintre reperele narative pe care fanii sperau să le vadă era cum s-au cunoscut Lady Diana și Charles al Angliei. Cu Josh O’Connor și Emma Corrin în rolurile lor, telespectatorii au văzut cum a luat naștere dragostea dintre cei doi, una care de la început a stat în umbra Camillei Parker Bowl.

Sezonul 4 al serialului The Crown o arată pe Diana Spencer încercând să se integreze în familia regală, una care este mai preocupată să pară fericită și zâmbitoare în fața presei și a publicului decât să își rezolve problemele personale.

Neavând nicio cale de întoarcere, cuplul nu-și mai poate continua relația și ideea divorțului ia amploare. O călătorie la New York ar fi începutul unei bune relații între Diana de Wales și public.

Acest lucru, în mod clar, nu i-a plăcut soțului ei. Unul dintre cele mai grele momente ale poveștii ne duce cu gândul la modul în care Lady Di, care nu mai este suficient de puternică pentru a urma o minciună, cade în bulimie și depresie. Ultimul sezon se încheie cu divorțul dintre Diana și Charles în 1996.

Familia regală și The Crown

Potrivit La Republica, serialul nu este deloc străin de monarhia engleză. În 2020, Coroana a cerut platformei de streaming să avertizeze publicul că ceea ce este expus în serial este ficțiune și nu are legătură cu familia. Acest lucru nu a fost respectat.

Pe de altă parte, cel care a vorbit deschis despre acest serial este Harry, nepotul cel mic al regretatei regine. Într-un interviu acordat lui James Corden, ducele a recunoscut că a urmărit pelicula, despre care crede că oferă telespectatorilor o imagine importantă în ceea ce înseamnă să fii membru al casei regale.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...