Teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat din România. Noroc că suntem membri NATO, ce spune CTP

Iancu Andreea 24.02.2022, 13:01
Teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat din România. Noroc că suntem membri NATO, ce spune CTP

Primele ore ale zilei de 24 februarie 2022 au marcat un moment de cotitură pentru situația geopolitică a lumii. Vladimir Putin a anunțat în zorii zilei o operațiune specială, tradusă printr-un atac brutal asupra Ucrainei, stat independent și suveran, sub pretextul unei acțiuni de pace. Analizând atitudinea liderului de la Kremlin, în ciuda dialogurilor purtate cu Occidentul, jurnalistul Cristian Tudor Popescu menționează care sunt teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat și în România, dacă țara noastră nu ar fi fost membră NATO. Statul român se bucură de o protecție datorită statutului de membru al organizațiilor UE și Alianța Nord-Atlantică.

Care sunt teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat în România, în lipsa NATO

Situația tensionată de la granițele Ucrainei, statul vecin cu țara noastră, a escaladat în această dimineață, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat atacul asupra ucrainenilor, motivând acțiunea sa prin eliberarea separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbas, care include Donețk și Luhansk. În realitate, armata rusă a atacat mai multe regiuni ale Ucrainei, în încercarea de a cuceri, în fapt, capitala Kiev. O analiză a jurnalistului Cristian Tudor Popescu precizează pericolul de la granița țării noastre, teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat în România având însă beneficii de apărare prin prisma statutului de membru al NATO și UE.

Într-o postare pe contul său de Facebook, CTP îl asociază pe Vladimir Putin cu fostul lider nazist Adolf Hitler, referindu-se la președintele rus ca la „Fűhrerul de la Kremlin”. În timp ce întreaga lume privește uimită la teatrul de război din interiorul Ucrainei, jurnalistul vorbește despre profunzimea gesturilor pe care Putin este dispus să le facă. Având în vedere că România se află la graniță directă cu Ucraina în două puncte, la nord și la est, amenințarea rusă ar fi fost cu atât mai mare dacă țara noastră nu era în NATO. Astfel, Delta Dunării și litoralul românesc ar fi putut deveni ținta directă a liderului de la Kremlin.

Care sunt teritoriile pe care Putin le-ar fi ocupat în România, în lipsa NATO
A început războiul în Europa, după ce Rusia a atacat Ucraina

Mesajul lui CTP, în contextul conflictului actual.

„Nimeni nu poate prevedea până unde va merge Fűhrerul de la Kremlin. Putin n-a vrut să negocieze nimic, niciun moment. Totul a fost un teatru, atacarea Ucrainei fiind de mult stabilită ca obiectiv. Cam de când Putin a ajuns dictator al Rusiei acum 22 de ani. Ba chiar și mai devreme.

Putin este urmașul direct, moștenitorul autorilor loviturii de stat de la Moscova din august 1991, conduși de șeful KGB Kriucikov, care viza menținerea unei URSS amenințată cu dispariția sub Gorbaciov. Nu au reușit atunci, Putin încearcă acum refacerea URSS și a sferei sale de influență. Sancțiunile internaționale asupra Rusiei nu îl vor opri nicidecum.

Asigurările pe care le-am auzit și le auzim cu privire la securitatea României devin în acest moment optimiste, nu realiste. În discursul de lansare a atacului, Putin a amenințat țările care vor sprijini direct sau indirect Ucraina cu consecințe ‘cum n-au mai trăit niciodată’. Nimeni nu poate prevedea până unde va merge fostul kaghebist. Dincolo de calculul rece, militaro-strategic și politic al agresiunii rusești, există și o doză de nebunie în comportamentul Fűhrerului de la Kremlin. Sau geniului de la Kremlin, potrivit lui Trump.

Spun Fűhrer, întrucât ce vedem arată ca blitz-krieg-urile lui Hitler de la începutul celui de-al doilea război mondial, încheiate cu atacarea Poloniei. Prin urmare, putem să recitim întrebarea din finalul articolului pe care l-am publicat aseară, adică ‘Dacă România n-ar fi în NATO, cam cât timp i-ar lua lui Putin până să ocupe cel puțin Delta Dunării și litoralul românesc al Mării Negre, decretat imperialist amenințător pentru portavionul terestru rusesc Crimeea?’, făcând abstracție de propoziția ‘Dacă România n-ar fi membru NATO’”, a explicat jurnalistul pe contul său de Facebook.

România a solicitat activarea articolului 4 în cadrul Alianței Nord-Atlantice

Este cunoscut faptul că Alianța Nord-Atlantică, la care România a aderat în anul 2004, reprezintă un pilon esențial în apărarea statelor membre. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții țării noastre au solicitat astăzi activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, în contextul conflictului de la graniță. Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat decizia României, prin care se dorește activarea mecanismului de consultare între aliaţii NATO, în contextul amenințării ruse.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.

Totodată, liderul francez, Emmanuel Macron, împreună cu alți lideri europeni, au solicitat o întrunire de urgență privind tema fierbinte a conflictului ruso-ucrainean, care amenință Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...