Tensiuni la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul filosofului a acuzat-o direct pe văduva acestuia. „N-am putut să vorbesc cu el timp de 10 ani”

Ana Anitoiu, Sorin Barbu 28.02.2023, 18:46
Tensiuni la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul filosofului a acuzat-o direct pe văduva acestuia. „N-am putut să vorbesc cu el timp de 10 ani”

Înmormântarea lui Mihai Șora, ce a avut loc marți, a fost marcată de tensiuni în familia filosofului. Fiul lui, Tom Șora, a acuzat-o direct pe văduva acestuia, Luiza Palanciuc-Șora, spunând că nu a putut vorbi cu tatăl său timp de zece ani.

Fiul lui Mihai Șora, acuzații la înmormântarea filosofului

Tom Șora, stabilit în Germania, a cerut să ia cuvântul în timpul funeraliilor filosofului. Fiul lui Mihai Șora a susținut că a aflat despre decesul acestuia „cu totul întâmplător”, nefiind înștiințat cu privire la moartea tatălui său.

„Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit. Eu sunt Tom Șora, fiul lui Mihai Șora. Am venit aici pentru comemorarea tatălui meu. Nu am venit singur, am venit cu nepotul lui Mihai Șora, Alexandru, și cu strănepotul lui, Nico. Am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate.

Nu aș fi ținut acest discurs, această prelegere, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. Este spontană, nu am pregătit-o, am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost numai lucruri foarte frumoase aduse în spirit elevat, eu voi spune alte lucruri. Scurte.

Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc și cu toții locuim în Germania. Și atunci, sora mea, sâmbătă seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru.
Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător”, a spus Tom Șora.

Tom Șora a luat cuvântul la înmormântarea tatălui său
Tom Șora a luat cuvântul la înmormântarea tatălui său

Fiul lui Mihai Șora: „Nu am putut lua contact cu tatăl meu”

De asemenea, Tom Șora a acuzat că relația lui Mihai Șora cu copiii său a fost „sistematic împiedicată în ultimii zece ani”. El a precizat că nu a putut lua legătura cu tatăl său nici telefonic, nici prin e-mail.

„Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut. Acum trei ani am făcut o chestie specială – am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019, am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă.

Și acolo am vorbit și a fost cred destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, adică la telefon, personal, cu tatăl meu, care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el.

După vreo două săptămâni, când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai faci, cum îți merge. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el”, a mai spus Tom Șora.

Mihai Şora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Filosoful și eseistul a fost înmormântat cu onoruri militare pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Slujba de înmormântare a fost oficiată la Biserica Albă din București. Ceremonia religioasă a fost transmisă live pe Facebook.

Filosoful Mihai Șora s-a căsătorit în anul 2014, la vârsta de 98 de ani, cu Luiza Palanciuc, mai tânără decât el cu 56 de ani. Anterior, a fost căsătorit timp de 72 de ani cu scriitoarea Mariana Șora, care a murit în anul 2011, în Germania, și cu care a avut trei copii: Sanda, Andrei şi Tom.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...