Tensiuni între Rusia și Ucraina: Kievul a sechestrat un petrolier rusesc foarte aproape de granița cu România – VIDEO

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina riscă să escaladeze după un episod petrecut joi, 25 iulie, foarte aproape de granița cu România. Ucraina a sechestrat un petrolier rusesc în portul Ismail de pe Dunăre. Rusia amenință că vor urma consecințe.

Relația dintre Rusia și Ucraina, și așa încordată, riscă să devină și mai tensionată după ziua de joi, 25 iulie. Kievul a anunțat că a sechestrat un petrolier rusesc în portul Ismail de pe Dunăre, foarte aproape de granița cu România.

Ucraina insistă că ambarcațiunea s-ar face vinovată de incidentul naval din noiembrie anul trecut, când Rusia a sechestrat, la rându-i, mai multe nave ucrainene în largul peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o ilegal.

Există indicii potrivit cărora petrolierul rusesc oprit în portul Ismail ar fi fost folosit la blocarea navelor. Dar Rusia nu are de gând să stea cu mâinile în sân. Kremlinul a transmis imediat că Kievul ar putea suporta consecințele.

Relația dintre Rusia și Ucraina riscă să degenereze

petrolier sechestrat rusia ucraina

Un petrolier rusesc blochează accesul navelor ucrainene în strâmtoarea Kerci – noiembrie 2018

Ucraina susține că petrolierul rusesc pe care l-a sechestrat este același pe care Moscova l-a folosit în noiembrie 2018, pentru a bloca accesul navelor ucrainene. Incidentul la care Ucraina face referire s-a petrecut în noiembrie.

Atunci, autoritățile rusești au confiscat trei nave din Ucraina care încercau să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kercicare o separă de Marea Neagră. În continuare, 24 de marinari ucraineni sunt ținuți în detenție în Rusia. Chiar dacă un tribunal maritim din Germania a cerut eliberarea acestora, Moscova nu s-a conformat. 

Acum, la bordul navei rusești s-ar afla cel puțin 10 persoane, cărora li s-ar fi confiscat pașapoartele. Ceea ce a stârnit o replică dură din partea Rusiei.

“Suntem în curs de a stabili toate circumstanțele a ceea ce s-a petrecut pentru a lua măsurile adecvate. Dacă este vorba de o luare de ostatici ruși, acest lucru va fi considerat o încălcare grosieră a dreptului internațional, iar consecințele nu se vor lăsa așteptate”, a spus un oficial al Rusiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI