Tensiune maximă în Taiwan. China a survolat teritoriul cu 29 de avioane, inclusiv bombardiere

Mihnea Tălău 22.06.2022, 09:06
Tensiune maximă în Taiwan. China a survolat teritoriul cu 29 de avioane, inclusiv bombardiere

Taiwanul a trimis marți avioane cu reacție pentru a îndepărta 29 de avioane chinezești din zona sa de apărare aeriană, inclusiv bombardiere care au zburat la sud de insulă și în Pacific, în cea mai recentă creștere a tensiunilor și cea mai mare incursiune de la sfârșitul lunii mai.

Este un „război de zonă gri”

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii ani de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ, în apropiere de Insulele Pratas, controlate de Taiwan, informează Reuters.

Taiwanul numește activitățile militare repetate ale Chinei din apropiere „război de zonă gri”, conceput atât pentru a obosi forțele taiwaneze, făcându-le să se mobilizeze în mod repetat, cât și pentru a testa răspunsurile taiwaneze.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 17 avioane de luptă și șase bombardiere H-6, precum și avioane de război electronic, de avertizare timpurie, antisubmarin și de realimentare aeriană, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Cu toate acestea, bombardierele, însoțite de o aeronavă de război electronic și de o aeronavă de culegere de informații, au zburat în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine și în Pacific, înainte de a se întoarce spre China pe aceeași rută.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a îndepărta avioanele chinezești, în timp ce sistemele de rachete le-au monitorizat, a declarat ministerul, folosind o formulare standard pentru răspunsul său.

SUA trimit doua portavioane in Marea Chinei de Sud pentru a contracara „influenta maligna”. China contracareaza cu 39 de avioane deasupra Taiwanului

A fost cea mai mare incursiune de când Taiwanul a raportat 30 de avioane chinezești în ADIZ-ul său pe 30 mai. Cea mai mare până în prezent în acest an a avut loc pe 23 ianuarie, implicând 39 de aeronave.

Amenințarea Chinei este „mai serioasă ca oricând”

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a declarat miercuri că exercițiul de amploare al armatei chineze a arătat că amenințarea militară a Chinei este „mai serioasă ca niciodată”.

„Dar în niciun caz Taiwan nu va ceda și își va preda suveranitatea și democrația marelui bătăuș. Nici o șansă!”, a declarat Wu pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Beijingul ar trebui „să înceteze presiunea și intimidarea militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului”.

China a intensificat presiunile asupra Taiwanului pentru ca acesta să accepte revendicările sale de suveranitate. Guvernul de la Taipei spune că dorește pace, dar că se va apăra dacă va fi atacat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...