Temperatura la care trebuie să setezi apa din calorifere pentru costuri mici la gaze. Centrala nu va mai porni des și vei avea mereu căldură în casă

Andrei Simion 21.10.2022, 12:14
Temperatura la care trebuie să setezi apa din calorifere pentru costuri mici la gaze. Centrala nu va mai porni des și vei avea mereu căldură în casă

În sezonul rece este important să știi la ce temperatură să setezi apa din calorifere, astfel încât să ai de achitat costuri cât mai mici la gaze. Dacă ții cont de acest detaliu, centrala nu va mai porni des și vei avea mereu căldură în casă.

Care este temperatura optimă în casă

În cazul în care ai o centrală termică pe gaz, ca să faci economie, trebuie să setezi termostatul de ambient la temperatura înregistrată în cameră. Temperatura optimă este în jur de 22 de grade Celsius, dar fiecare persoană își poate seta termostatul la cât dorește. Atunci când pleci de acasă, poți micșora temperatura termostatului la 15-17 grade Celsius.

Este bine să pui rotița din stânga de pe centrală cam la jumătate, nu la 75%. În acest fel, se încălzește puțin mai încet, dar uniform. Însă, poți face setările în funcție de cât de repede vrei să se încălzească în casă și de cât de caldă preferi să fie apa.

Temperatura la care trebuie sa setezi apa din calorifere pentru costuri mici la gaze
Setarile centralei sunt importante pentru a primi o factura cat mai mica la caldura

La ce temperatură trebuie să setezi apa din calorifere

Conform specialiștilor, temperatura pentru circuitul de încălzire la centrala în condensație trebuie să fie mai mică de 55 de grade Celsius. Dacă alegi una mai mare, este posibil ca centrala să nu condenseze, iar eficiența să scadă cu 10 – 20%.

Pentru centrala termică fără condensație, convențională, temperatura pentru circuitul de încălzire trebuie să fie de 65 de grade Celsius. În plus, temperatura la robinet, pentru circuitul de apă caldă menajeră, ar trebui sa nu fie mai mare de 49 grade Celsius, ca să eviți opărirea.

Temperatura apei din calorifere trebuie să fie setată, în general, în funcție de cea de afară. Există termostate speciale pentru acest lucru, dar sunt destul de scumpe.  În cazul în care, de exemplu, sunt -7 grade Celsius afară, atunci trebuie să setezi temperatura apei din calorifere la 60 – 65 de grade Celsius.

Dacă îți dorești o factură la gaze cât mai mică este bine să verifici periodic temperatura setată la centrala termică și să o reduci atunci când este posibil. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât mai mică va fi și factura.

Urmăriți Impact.ro și pe