Greșeala cu centrala termică de apartament care te costă o avere: care este soluția să micșorezi facturile

Gabriel Peneș 20.10.2022, 10:12
Greșeala cu centrala termică de apartament care te costă o avere: care este soluția să micșorezi facturile

Centrala termică de apartament este folosită de tot mai mulți români, în condițiile problemelor pe care învechitul sistem public de termoficare le-a avut și încă le are în majoritatea localităților din țară. Dar în contextul creșterii uriașe a prețurilor la curent și gaze, posesorii de centrale nu sunt deloc scutiți de plata unor facturi foarte mari. De aceea, e bine ca ei să aibă grijă să nu facă anumite greșeli ce-i pot costa scump la portofel.

Greșeala cu centrala termică de apartament care te costă o avere

Centrala termică a devenit o soluție pentru încălzirea apartamentelor la care au apelat mulți români, în condițiile disfuncționalităților din sistemul public de termoficare. Căldură și apă caldă după voie, indiferent câte grade sunt afară. Dar acest avantaj vine și cu o seamă de probleme, mai ales când prețul gazului și al energiei electrice a înregistrat creșteri uriașe.

Prima condiție pentru a te bucura de confortul dat de o centrală termică, fie că este pe gaz, fie că e electrică, este să alegi un model performant, cu un raport cât mai bun calitate-preț. Acest lucru se poate face cel mai bine apelând la sfatul unui specialist.

Apoi, e bine să ții cont să nu faci anumite greșeli ce își pot mări facturile la gaz sau curent fără să fie nevoie. În cazul în care centrala termică nu va fi folosită o perioada mai lungă de timp, e mai bine să o lași conectată la priză, după care să activezi funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare, conform romaniatv.net. Când vei ajunge acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi redus, fără a implica un consum mai mare de gaz.

Care este soluția să micșorezi facturile

Pentru a monitoriza consumul de gaze este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță. Acest gest simplu te poate scuti de costuri suplimentare inutile.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat.

Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.

Cel mai important lucru de reținut este că un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil dacă izolarea termică interioară a locuinţei este realizată eficient. Iar economia va crește și mai mult dacă este făcută și izolarea pe exterior a locuinței, adică celebra reabilitare termică. Aceste lucruri se vor simți cel mai puternic în facturi, pentru că nu va fi nevoie de folosirea intensă a centralei pentru a ajunge la o temperatură plăcută în apartament.

Care este temperatura optimă într-o locuință

Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19–20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camerelor poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperatura este de aproximativ 18 grade Celsius.

Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C. OMS mai spune că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască în locuințe unde temperatura nu este mai mică de 20 de grade C.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....