Telenovela pensiilor speciale se apropie de sfârșit. Ce decizie va fi luată în coaliție

Mihnea Tălău 18.07.2022, 12:19
Telenovela pensiilor speciale se apropie de sfârșit. Ce decizie va fi luată în coaliție

Tema pensiilor speciale a fost mereu subiect de dispută între politicienii de toate culorile și găselniță pentru campanie electorală. Au trecut trei ani de când, prin vocea prim-vicepreședintelui Rareş Bogdan, liberalii se jurau că vor elimina pensiile speciale în primele 30 de zile de când vor ajunge la guvernare. Numai că, iată, totul a fost doar un teatru ieftin.

„Nu este normal să fie mai mari decât veniturile obținute în timpul activității”

După câteva încercări timide, sortite eșecului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că a găsit o soluție mulțumitoare pentru toată lumea. El afirmă că nu este normal ca acestea să fie mai mari decât veniturile obținute în timpul activității.

”Categoric vom veni cu o impozitare foarte mare. Restul rămâne să avem o discuție și o decizie în coaliție”, a declarat luni, la sediul PSD, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu lovește „dreapta” în plin. „M-am săturat să vină tot felul de tiriflici la discuțiile coaliției”

În luna februarie, parlamentarii au decis la vot eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Evident ca a plouat cu contestații. Numai că, după cum era de așteptat, CCR a declarat proiectul neconstituțional și acum statul se vede nevoit să plătească retroactiv pensiile miilor de parlamentari care nu mai sunt aleși deși nu au fost prevăzuți bani în buget pentru aceste plăți.

CCR nu putea crea un precent, știut fiind că magistrații sunt numiți politic și sunt unii dintre principalii beneficiari ai unor astfel de pensii speciale, nesimțite, după cum le numesc alții.

Trebuie spus că anul trecut, pensia medie a magistraților a fost de 20.022 lei, care între timp a mai crescut.

Pensiile speciale totalizează anual circa 2 miliarde de euro, iar în cazul în care se vor plăti pensii speciale și pentru aleşii locali, suma creşte considerabil.

Principalii beneficiari sunt magistrații și fosții angajați ai SRI, MApN și MAI

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2021, de 9.680 de persoane, cei mai mulţi, respectiv 4.452, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Separat, în România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de așa-numitele pensii speciale, grosul fiind reprezentat de cei peste 170.000 de foști angajați ai Armatei și Poliției. Nu în ultimul rând sunt foștii angajați SRI, peste 11.700 de persoane.

Spre exemplu, pensia din Armată a premierului Nicolae Ciuci se apropie de 20.000 de lei lunar

Printre beneficiarii Legii 303/2004 se regăsește şi cea mai mare pensie medie de serviciu, cea mai mare sumă încasată de un român, respectiv 20.159 de lei, din care 18.894 lei este cota suportată din bugetul de stat, iar 3.698 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Astfel, s-au acordat pensii speciale de zeci de mii de lei în luna decembrie 2021.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...