Tehnica prin care faci varză călită mai bună decât la restaurant. Doar câțiva bucătari iscusiți o prepară așa

Daria Petrescu 12.05.2021, 13:32
Tehnica prin care faci varză călită mai bună decât la restaurant. Doar câțiva bucătari iscusiți o prepară așa

Varza călită este unul dintre cele mai apreciate preparate, mai ales dacă este servită cu mămăligă și ardei iute. Puteți face varza călită simplă, însă pentru un plus de savoare, adăugați puțină afumătură. Gustul este de neegalat, iar întreaga familie va fi mulțumită de rezultat. Iată tehnica prin care faci varză călită mai bună decât la restaurant.

Ingrediente:

O varză nouă de 1.2 kg, cu foi subțiri

100 g slănină afumată, tăiată felii subțiri

ceapă de mărime medie

1 linguriță cu vârf boia dulce

O linguriță rasă de sare

Un borcan de ardei iuți în oțet

Două foi mici de dafin

1 linguriță cu vârf de cimbru uscat

150 ml apă

O linguriță cu vârf piper negru boabe

200 g suc concentrat de roșii, dacă se poate, făcut în casă

Mod de preparare:

Varza călită nu este un preparat complicat. Trebuie doar să știi ce ingrediente potrivite să folosiți și în ce cantități. Pentru a face varza călită, este important să folosiți vase din fontă. Acesta este unul dintre secrete. Nu este însă o regulă. Puteți folosi și alt vas.

Pentru a căli varza, folosiți slănină afumată. Gustul pe care îl va căpăta varza, este cu adevărat unic. Slănina trebuie să fie suficientă, altfel varză nu se călește, ci mai mult se va fierbe. Puteți înlocui slănina cu 70 g untură de porc sau 70 g de ulei.

Puneți vasul pe foc mic și așezăm feliuțele de slănină. Procedura durează ceva timp, așa că supravegheați atent vasul în care căliți afumătura. Mai întoarceți feliuțele din când în când.

Între timp, tăiați varza în două, apoi tocați fiecare jumătate cât mai mărunt

Punem varză tăiată într-un castron încăpător, puneți puțină sare și mestecați varza. Singurul scop al acestei etape este de a reduce volumul frunzelor, că să putem introduce o cantitate mai mare odată, în vasul de gătit.

Curățăm și tăiem ceapă. Nu trebuie tocată foarte fin. La acest moment, slăninuță ar trebui să-și fi lăsat deja toată grăsimea, așa că o scoatem din vas. Jumările obținute sunt gustarea secretă a bucătarului.

Varza călită este perfectă cu mămăligă și ardei iute

Se pune ceapa la călit. O ținem până când devine gălbuie. Apoi adăugăm jumătate din varză frământată cu sare.  După ce s-a călit câteva minute și i-a scăzut volumul, adăugăm a doua jumătate de varză. Se călește și aceea.

Adăugați 150 ml, punem capacul, și lăsăm varză să fiarbă la foc mic spre mediu. Varza trebuie să devină fragedă. Se mai amestecă din când în când. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă. Aveți grijă ca varza să nu se lipească de fundul vasului. Pentru asta, amestecați din când în când.

Secretul borcanului de ardei iuți

Un sfat util, este acela că puteți băga varza la cuptor. Pentru asta, preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Nu este necesar. Însă, se spune că varza călită iese mult mai gustoasă dacă este făcută la cuptor.

După ce varza e fiartă, adăugați sucul de roșii.. Puneți treptat și nu  tot odată, în funcție de cât vreți să fie de concentrate. Potrivit ar fi, maxim 200 de grame.

Adăugați piperul boabe, foile de dafin, cimbrul uscat și boiaua dulce.  Cel mai important ingredient este oțet din borcanul de ardei iuți murați.

Varză dulce călită are mare nevoie de un ingredient acru. Drept urmare, varza călită va ieși mult mai gustoasă, dacă folosiți acest truc. La final, puneți sare după gust.

 

Urmăriți Impact.ro și pe