SPECIAL

Teatrele din București continuă să țină porțile deschise. Biletele se vând ca pâinea caldă. Dorina Lazăr: ”Spectatorii se pot parfuma cu dezinfectantul din hol”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 26.10.2021, 20:16
Teatrele din București continuă să țină porțile deschise. Biletele se vând ca pâinea caldă. Dorina Lazăr: ”Spectatorii se pot parfuma cu dezinfectantul din hol”. EXCLUSIV

Teatrele bucureștene s-au adaptat din mers noilor măsuri sanitare impuse de autorități. Numărul spectatorilor acceptați în sală, la o reprezentație, s-a redus dramatic, la 30%, astfel că biletele se dau ca pâinea caldă: ”Se vând repede, cam într-o oră s-au epuizat!”, susțin, la unison, directorii unor instituții culturale din Capitală, în exclusivitate pentru impact.ro.

”Am fost nevoiți să reducem numărul de spectacole și am preferat să jucăm mai ales în weekend”, ne-a declarat Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon

Teatrele bucureștene s-au conformat noilor restricții sanitare impuse de autorități în această perioadă a valului patru al pandemiei. Își vor menține porțile deschise, cât mai mult timp posibil, însă există și câteva obstacole pe care le-au întâmpinat deja directorii teatrelor. Procurarea testelor rapide COVID-19 pare a fi unul dintre aceste impedimente:

”Nu avem voie să cumpărăm aceste teste fiindcă ele nu au fost prevăzute în buget. Și atunci, singura modalitate a fost să căutăm în stânga și în dreapta persoane sau instituții dispuse să ne ajute. Am avut șansa unor colegi care au avut relații bune și uite așa am rezolvat chestiunea testării, deopotrivă a personalului artistic și a celui tehnic”, a declarat Dorina Lazăr pentru impact.ro.

Directoarea Teatrului Odeon menționează însă printre măsurile luate și reducerea numărului săptămânal de spectacole, dar și schimbarea orelor de spectacole. ”Am fost nevoiți să reducem numărul de spectacole și am preferat să jucăm mai ales în weekend. În plus, spectacolele noastre, care sunt în medie de peste două ore pe reprezentație, încep mai nou la ora 18.00, ca spectatorii noștri, chiar dacă sunt posesori ai certificatului verde, să poată ajunge acasă liniștiți până în ora 22.00, cea care impune o anumită limitare a circulației generale prin oraș”, adaugă Dorina Lazăr.

Teatrele din Bucuresti continua sa tina portile deschise. Biletele se vand ca painea calda
Dorina Lazar

”Oamenii mai socializează pe hol, înainte de spectacol, ocazie cu care se mai pot și parfuma folosind dezinfectantul”

Păstrându-și umorul, Dorina Lazăr mai spune că situația creată îi amintește de un banc mai vechi, din anii comunismului:

”Continuăm să funcționăm cu precauție, ca în bancul acela sec cu bomba atomică, de pe vremea comuniștilor. Vi-l mai amintiți? Cică se întâlnesc doi morți după explozia unei bombe atomice. Unde mergi, amice? Uite, pâș, pâș către cimitir. Păi de ce pâș, pâș? Ca să nu sperii lumea, d-aia!. Cam așa suntem și noi, ca să facem un pic haz de necaz!”.

În plus, arată Dorina Lazăr, accesul de intrare și ieșire din sala de spectacole se face diferit, tocmai pentru a evita cât mai mult posibil contactul. ”Oamenii mai socializează pe hol, înainte de spectacol, ocazie cu care se mai pot și parfuma folosind dezinfectantul aflat în imediata lor apropiere”, continuă îndrăgita actriță seria indicațiilor.

”Într-o oră și un sfert se vând toate biletele, ceea ce un semn foarte bun”, susține Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Național

Ceea ce e comun pentru toate instituțiile teatrale e însă vânzarea rapidă a biletelor scoase la vânzare, dar și reducerea la maximum a repetițiilor. ”Mai avem și vești bune. Biletele se epuizează repede, într-o oră și un sfert sau o oră și jumătate, ceea ce un semn foarte bun. Pe de altă parte, ne confruntăm și cu alte probleme în această perioadă. Vom încerca să găsim modalitatea de a relua repetițiile, 2 la 2, 2 la 3 sau 2 la 4, dar cel mai probabil o vom face în a doua parte a lunii noiembrie, în ideea de a evita acum contactul persoanelor”, susține la rândul său Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Național din Capitală.

El spune că prima scenă a țării a reușit să rezolve repede chestiunea achiziționării tehnologiei necesare verificării certificatelor verzi ale spectactorilor. ”La noi, la Național, am avut șansa că aveam dezvoltat acest sistem online al vânzării biletelor. În fapt, 70% dintre biletele noastre sunt vândute online. Așa că investițiile nu au fost deloc majore. Un soft și câteva aparate de citire ale QR-urilor certificatelor, pentru plasatoare, și asta a fost totul”, indică Onisei. Care nu uită să adauge că actorii și personalul tehnic sunt testați, înainte de fiecare spectacol.

”La noi, în sală, mai intră doar 119 spectatori”, spune Vasile Muraru, directorul Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”

La rândul său, Vasile Muraru, directorul Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, susține că a fost nevoit să se concentreze pe reprezentanții exclusiv pe durata weekend-ului. ”La noi, în sală, mai intră doar 119 spectatori. Iar biletele se epuizează repede, într-o oră, o oră și jumătate, ceea ce ne arată că oamenii mai au nevoie și de alte lucruri în afara poveștilor astea cu COVID-ul”, a spus artistul.

”Personal, mă bucur foarte tare că încă mai putem juca. Încerc să mă uit în ochii oamenilor, atunci când mai merg prin magazine sau prin piețe, să le iau pulsul și realizez, o dată în plus, cât de dificilă e situația pe care o trăim acum! Sunt însă optimist și îi invit pe toți să meargă la teatru, tocmai ca să scape de starea asta de spirit care nu e deloc cea pe care ne-o dorim cu toții!”, a adăugat Vasile Muraru.

Urmăriți Impact.ro și pe