Țeapa de 100.000 de dolari pe care a luat-o Liviu Dragnea de la americani. Motivul pentru care a fost sesizat FBI-ul

Stan Filon 20.05.2021, 17:11
Țeapa de 100.000 de dolari pe care a luat-o Liviu Dragnea de la americani. Motivul pentru care a fost sesizat FBI-ul

Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis luni, 17 mai, în judecată pe Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump, potrivit unui comunicat de presa. Dar cum s-a ajuns aici? Ei bine, procurorii DNA au explicat tot mecanismul prin care, de fapt, Liviu Dragnea a fost țepuit cu 100 de mii de dolari, doar din dorința de a fi fotografiat și el alături de oficiali americani.

Țeapa de 100.000 de dolari pe care a luat-o Liviu Dragnea de la americani

Liviu Dragnea a vrut musai să fie și el invitat în Statele Unite ale Americii, unde să se vadă cu oficiali americani. Ei bine, liderul PSD era dispus să plătească pentru asta, doar să nu se afle. Acum are însă încă un dosar penal. Cel care a tras sforile pentru ca Liviu Dragnea să-și vadă visul cu ochii a fost Gheorghe Dimitrescu, care vâna și el funcția de consul al României în SUA. Are în schimb și el dosar penal, chiar dacă a fost numit consul la Bonn.

Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache, a auzit că Liviu Dragnea vrea să se vadă cu oficiali americani, așa că a început să facă demersuri pentru a-l ajuta pe liderul PSD. Printr-un interpus, acesta a luat legătura cu firma de lobby americană Madison & Company LLC, care a solicitat însă suma de 100 de mii de dolari pentru ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu oficiali americani. 

Teapa de 100.000 de dolari pe care a luat-o Liviu Dragnea de la americani
Teapa de 100.000 de dolari pe care a luat-o Liviu Dragnea de la americani

A plătit să se vadă cu Mike Pense, dar s-a văzut cu stuff-ul său

Totul a ieșit la iveală atunci când Liviu Dragnea a mers la Ambasada SUA să solicite viză pentru o întâlnire cu Mike Pence, vicepreședintele SUA. Ambasada a făcut verificări și a văzut că voicepreședintele SUA nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, așa că a fost informat FBI, care a început să facă cercetări.

Compania de lobby a lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reușit să obțină pentru Liviu Dragnea o întalnire cu vicepresedintele SUA Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery si Joan O’Hara.

Prin urmare, Alan Madison ar fi falsificat invitația primită de Dragnea pentru a se întani cu consilierii lui Pence în sensul că pe invitație a fost trecut “Liviu Dragnea este invitat sa se intalneasca cu Mike Pence” in loc de “Liviu Dragnea este invitat sa se intalneasca cu staff-ul lui Mike Pence”.

Încă un dosar pe numele lui Liviu Dragnea

Lobbystul miza pe faptul ca, la intanirea cu staff-ul lui Mike Pence, “si-ar fi facut aparitia si vicepresedintele SUA Mike Pence, pret de cateva minute, ocazie cu care ar fi dat mana cu Liviu Dragnea si ar fi facut o poza cu acesta”, se arata în rechizitoriul DNA.

Între timp, Liviu Dragnea a intervenit pe lângă ministrul de Externe Theodor Meleșcanu pentru a-i obține funcția promisă lui Gheorghe Dimitrescu, însă aceasta nu era valabilă. A fost nevoit să se mulțumească cu funcția de consul la Bonn.

Procurorii DNA îl acuza pe Dragnea ca ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru el si pentru PSD, in schimbul carora a incercat sa influenteze premierul si alti ministri din guvernele PSD pentru a-l ajuta pe acesta. Foloasele necuvenite ar fi vizita la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump si servicii de lobby.