Taxe buletin 2021. Pașii de urmat ca să îți faci carte de identitate nouă

Ana Anitoiu 04.01.2021, 16:07
Taxe buletin 2021. Pașii de urmat ca să îți faci carte de identitate nouă

Pentru a obține prima carte de identitate sau pentru a schimba buletinul, românii trebuie să urmeze câțiva pași, dar și să plătească unele taxe. Iar ce acte sunt necesare pentru a obține documentul, biometric sau simplu, precum și câți bani trebuie să scoți din portofel.

De ce acte este nevoie pentru prima carte de identitate

În cazul minorilor care trebuie să își facă pentru prima dată o carte de identitate, este necesar ca aceștia să fie însoțiți de unul dintre părinți sau de un reprezentant legal. Dacă părinții au domicilii diferite, adolescentul în vârstă de 14 ani trebuie să fie însoțit de adultul la care are domiciliul stabilit. Iată de ce acte este nevoie, în această situație:

 • certificat de naştere, în original şi copie;
 • cerere pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, dar şi de părinte sau reprezentant legal;
 • actul de identitate al unuia dintre părinţi ori al reprezentantului legal;
 • certificatul de căsătorie al părinţilor sau hotărârea de divorţ, în original şi copie;
 • documentul cu care părintele/reprezentantul legal dovedește adresa de domiciliu, în original şi copie;
 • chitanţa ce reprezintă contravaloarea cărţii de identitate.
Taxe buletin 2021. Pasii de urmat ca sa iti faci carte de identitate noua
Carti de identitate

Ce acte se cer pentru obținerea cărții de identitate, la vârsta de 18 ani

La fel ca în cazul minorilor, și pentru tinerii care au împlinit 18 ani este necesară prezența unuia dintre părinți sau a unui reprezentant legal la depunerea actelor pentru obținerea unei cărți de identitate. Adultul trebuie să dea o declarație scrisă în fața personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor unde se depune cererea de eliberare a buletinului. Iată ce acte se cer:

 • certificatul de naştere, în original şi copie;
 • documentul ce dovedește adresa de domiciliu, în original şi copie;
 • cererea pentru eliberarea buletinului;
 • declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, ce să arate că identitatea declarată în cererea de eliberare a buletinului, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;
 • fişa cu amprentele solicitantului realizată de unitatea de poliţie de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al solicitantului;
 • chitanţa ce reprezintă contravaloarea cărţii de identitate.

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea unui buletin provizoriu

Buletinul provizoriu sau cartea de identitate provizorie se eliberează cu valabilitatea de un an, în următoarele cazuri: o persoană nu are toate documentele necesare pentru eliberarea cărții de identitate, sau pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar pe teritoriul României.  Acestea sunt actele necesare:

 • cererea pentru a se elibera cartea de identitate
 • 3 fotografii tip: 3×4 cm cu bandă albă de 7 mm. la bază;
 • documentele pe care solicitantul le poate prezenta, dintre cele cu care, conform legii, se pot dovedi numele de familie și prenumele, data de naștere, starea civilă, cetățenia română, adresa de domiciliu sau de reședință, original și copie;
 • chitanța ce reprezintă contravaloarea cărții de identitate provizorii, adică un leu, achitată la ghișeu.

Taxe buletin 2021. Câți bani se cer pentru a se elibera o nouă carte de identitate

Pentru eliberarea unei cărți de identitate este în vigoare o taxă unică, de 7 lei. Aceasta se poate achita la orice oficiu al Poștei Române, la CEC Bank sau chiar la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate. Nu există nicio taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă.

Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unei cărți de identitate este de până la 30 de zile. Însă, acesta se poate prelungi cu până la 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. Totuși, de obicei, autoritățile locale dau un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea buletinului. Anul acesta, românii vor putea alege să își facă un buletin biometric sau ”cu cip”.

Urmăriți Impact.ro și pe