Se schimbă buletinul în România. Cu ce vor fi înlocuite cărțile de identitate

Rădulescu Valentin 01.07.2020, 12:22
Se schimbă buletinul în România. Cu ce vor fi înlocuite cărțile de identitate

În România se vorbește de multă vreme despre o schimbare a buletinului, mai exact o trecere la buletinul biometric, care ne va scăpa de teancurile de hârtie. Totodată, schimbarea se va face treptat. Cum se vor înlocui actele de identitate?

Cu ce va fi înlocuit buletinul?

Potrivit ultimelor informații, Guvernul are în prezent patru proiecte de digitalizare, pe care actualul Executiv vrea să le pună în aplicare. România nu sta foarte bine în topul făcut de DESI sau Digital Economy and Society Index, cele care contorizează digitalizarea serviciilor din anumite țări. Așadar, cu cele patru proiecte, România ar putea avansa cel puțin cinci topuri. Unul dintre ele este chiar trecea la buletinul biometric sau cartea electronică de identitate. Marian Murguleț, CIO Guvernamental în cadrul Secretarului General al Guvernului, a făcut mai multe declarații pe această temă.

„În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală – foarte important.

Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate. Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact”, a declarat Marian Murguleț, potrivit bursa.ro.

Se schimbă buletinul în România. Cu ce vor fi înlocuite cărțile de identitate
Se schimbă buletinul în România. Cu ce vor fi înlocuite cărțile de identitate

România trece într-o nouă era

Dacă proiectele vor avea succes, România va fi mult mai stabilă la capitolul digitalizare și conectivitate, iar astfel țara va urca pe un loc mai înalt în Uniunea Europeană. Totodată, adoptarea tehnologiei 5G ne va ajuta mult să căpătăm noi locuri în top, deoarece la acest capitol stăm un pic mai bine peste media țărilor din UE.

„Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement.”, a mai adăugat Marian Murguleț.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI